2024. április 24., szerda

Vissza a párbeszédhez

Az USA támogatja a brüsszeli folyamatot, de a német–francia kezdeményezéstől is eredményeket vár

Az Egyesült Államok továbbra is támogatja azt a párbeszédet, amely az Európai Unió közvetítésével vette kezdetét Belgrád és Pristina között – jelentette ki mai belgrádi látogatása során Matthew Palmer, az USA helyettes külügyi államtitkára, miután Aleksandar Vučić államfővel és Ana Brnabić kormányfővel is tárgyalt. Az USA, mint mondta, látja, hogy a szerb árura kirótt százszázalékos pristinai vámilletékek akadályozzák ezt a folyamatot, ezért eltörlésüket és a tárgyalóasztalhoz való visszatérést szorgalmazta. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit vár a július 1-jére és 2-ára bejelentett párizsi találkozótól, melyen Belgrád és Pristina illetékeseinek kellene újra találkozniuk egy német–francia szervezéssel létrehozott újabb összejövetelen, Palmer elmondta, Washington teljes mértékben támogatja mindazt, amit európai partnerei tesznek a koszovói kérdés rendezése terén.

Matthew Palmer: Pristinának vissza kell vonnia a kirótt vámilletékeket (Fotó: Beta)

Matthew Palmer: Pristinának vissza kell vonnia a kirótt vámilletékeket (Fotó: Beta)

– Nem jósolhatom meg, milyen eredményeket érnek el a felek ezen az összejövetelen, de reményemet tudom kifejezni az iránt, hogy a megoldás felé halad majd mindenki – fogalmazott válaszában az amerikai diplomata.

Vučić ugyanakkor egyáltalán nem biztos abban, hogy megtartják a párizsi tanácskozást.

– Mi készen állunk a dialógus folytatására, de kötve hiszem, hogy bárki is kíváncsi lenne arra, hogy még egyszer végighallgassa az olyan kijelentéseket, melyek szerint Pristina soha nem fogja feloldani a szerb árura kirótt százszázalékos vámot. Nem lehetek tehát biztos semmiben, de a lényeg voltaképpen az, hogy francia és német partnereinkkel együtt mindannyian mindent megtegyünk a béke és az egyensúly megőrzése érdekében. Ez a kérdés sokkal lényegesebb egy, két vagy akár öt tárgyalásnál is – húzta alá a szerb köztársasági elnök.

Rámutatott arra, hogy bár az Egyesült Államok és Szerbia eltérő álláspontot képvisel Koszovó státusát illetően, s míg az USA elismerte a déli tartomány függetlenségét, Belgrád ezt nem tette meg. Abban azonban teljes az egyetértés, hogy kizárólag politikai dialógussal, a két nép érdekeinek figyelembe vételével születhet végleges megoldás a téma kapcsán. Vučić hangsúlyozta, az amerikai diplomatákkal folytatott tárgyalások sohasem könnyűek, de mindig őszinték, nyitottak. Elmagyarázta Palmernek azt is, hogy hamisak az olyan nézetek, amelyek szerint Szerbia alig várta a koszovói vámilletékeket, hogy felfüggeszthesse a Pristinával folytatott párbeszédet.

A szerb elnökkel folytatott beszélgetés utáni sajtótájékoztatón szóba került a NATO 1999-es intervenciója is. A partnerek nem értettek egyet abban, hogy a katonai szövetségnek volt-e  létjogosultsága a légi beavatkozás végrehajtására. A szerb elnök úgy fogalmazott, igaz, hogy a szerb nép sem volt mindig „virágszál” a történelem során, azt azonban aligha érdemelte meg, hogy valaki életeket ontson ki, tönkretegye az ország teljes gazdaságát, infrastruktúráját, politikai életét. Az amerikai tisztségviselő közölte, megérti, hogy ez a kérdés továbbra is érzékeny témának számít az országban, de szerinte a NATO igen világos okok miatt hozta meg döntését. Figyelembe kell venni ugyanakkor mindkét nép veszteségeit is – hangsúlyozta. Egyetértettek abban, hogy a szerbségnek a jövőbe kell néznie, s Vučić kifejtette: nem olyan elnöke lesz az országnak, aki a múlt miatt rossz kapcsolatokat épít az Egyesült Államokkal.

Palmer a Brnabićtyal folytatott megbeszélésen is meggyőződését fejezte ki, hogy Pristinának vissza kell vonnia a vámilletékeket a dialógus folytatása érdekében. A szerb kormányfő arra mutatott rá, hogy a koszovói vezetőség egyoldalú lépései nagy károkat okoznak nemcsak Szerbiának, hanem általában az egész régiónak.