2024. március 29., péntek
VAJDASÁGI RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ

Jó üzlet a foglalkoztatásban való közvetítés?

A bűnügyi rendőrség vizsgálódik a dolgozókat alkalmazó ügynökségekben

Az újvidéki bűnügyi rendőrség most ellenőrzi azokat az állításokat, melyeket a Vajdasági Rádió és Televízió (VRT) 270 alkalmazottját foglalkoztató három ügynökség ellen tett bűnvádi feljelentések tartalmaznak – erősítették meg az újvidéki főügyészség korrupcióellenes osztályán a VOICE  (www.voice.org.rs) vajdasági kutató és elemző központ munkatársának.

A VRT Függetlenség szakszervezete három személy ellen tett feljelentést, ezzel kapcsolatban az ügyészségen elmondták: beszerezték a szükséges adatokat az újvidéki szabálysértési bíróságtól, majd eljuttatták a kérelmet a bűnügyi rendőrség korrupcióellenes osztályának, hogy gyűjtse be a feljelentésben foglaltak ellenőrzéséhez fontos információkat. A Gordana Rainović ügyészhelyettes által aláírt közlemény szerint az ügyben még nem hoztak döntést.

A VRT Függetlenség szakszervezete január 22-én tett feljelentést három ügynökség vezetője ellen, mert valótlan adatok feltüntetésével tettek ajánlatot közbeszerzésben való részvételre, hogy 200 millió dinár jogtalan haszonra tehessenek szert a foglalkoztatásban való közvetítésért.

A közbeszerzési eljárásban részt vevő három ügynökség közül egy nem tett eleget a feltételeknek, ugyanis jogerősen elítélték illegális foglalkoztatásért. A bíróságra adott személyek: Boban Cakić, az újvidéki Montop HRS ügynökség igazgatója, Dejan Jeremić, a belgrádi Sequester Employment ügynökség igazgatója és Predrag Rosić, az újvidéki Optimum MV-NS ügynökség vezetője.

A szabálysértési bíróság 2018. október 2-án a munkatörvény 273. szakasza alapján elítélte az Optimum MV-NS ügynökséget, mert több, a VRT-ben alkalmazott személlyel nem kötött munkaszerződést, azaz feketén foglalkoztatta az embereket. Az Optimumot és igazgatóját, Predrag Rosićot a bíróság 100 000, illetve 50 000 dináros pénzbírsággal sújtotta. A határozat október 25-én emelkedett jogerőre. Mindennek ellenére az ügynökség – a másik kettővel konzorciumban –  tavaly december 14-én újabb szerződést írt alá 270 személy VRT-beli alkalmazásáról, aminek az értéke 200 millió dinár.

A szakszervezet egyébként a feljelentésben kiemelte, hogy ilyen esetekben a felelős személy 1–10 évi börtönre ítélhető.