2024. április 25., csütörtök

Öt évvel tovább dolgozhat, aki akar

Igény szerint 70 éves korig kitolódhat a nyugdíjkorhatár

A legújabb munkatörvény módosítására irányuló javaslat szerint Szerbiában hetvenéves korig emelkedhet a nyugdíjkorhatár azok számára, akik a 65. életévük után is dolgozni szeretnének. A kezdeményezést elismert szakértők támogatják, akik legutóbb Budván tárgyaltak a törvényhozás időszerű kérdéseiről – írja a Politika napilap.

A nyugdíjba vonulás feltételeinek teljesítését követően a munkavállalók további öt évig dolgozhatnak, ha szeretnének, és ha a munkaadó továbbra is igényt tart a munkájukra – tették közzé azon a pénteken megtartott tanácskozáson, amelyet a Szerbiai és Boszniai Szerb Köztársaságbeli Jogászok Egyesületének Szövetsége szervezett.

A nyugdíjba vonulás halasztásáról, vagyis az igény szerinti nyugdíjkorhatár kitolódásáról szóló új törvénymódosítási javaslattal hamarosan az illetékes minisztériumhoz fordulnak az egyesület képviselői. A Szerb Kormány felhatalmazását követően végül a Szerb Képviselőház hoz döntést a munkatörvény módosításáról.

– Az alkalmazott 65. életévének betöltése után a munkaadó igényeinek megfelelően teljes vagy félidős munkaidőben foglalkoztathatná a beosztottat. Ezenkívül otthonról is elvégezhetné a munkáját, s egyéb munkamodell alkalmazása is szerepelhetne a lehetőségek között – mondja Vesna Stojanović, az Union-Nikola Tesla Üzleti Tanulmányok és Jogtudományi Kar tanára.

Elmondása szerint az elmúlt években az orvosi, építészeti és informatikai szakemberek, valamint a járművezetők, a gondozók és más profilú szakemberek hiánya jelentős mértékben érezhető az ország gazdasági hangulatán. Sokan külföldre mentek, ezért a fiatalok mellett nem állnak tapasztalt munkatársak, akiktől megtanulhatnák a szakma fortélyait.

Kiemelte, hogy nem szabad elfelejtenünk, hogy a munkához való jog egyetemes és korlátlan.

– Régiónkban kitolódik az emberi életkor, és megnőtt a kereslet bizonyos profilú szakemberek iránt. Másrészt egyre szegényebbek a nyugdíj- és rokkantsági biztosítási alapok, és egyre nehezebb lesz nyugdíjba vonulni a kérelmezők növekvő száma miatt – nyilatkozta Vesna Stojanović a Politikának.

Hozzátette, hogy ez az újítás nem jelentene feltétlenül kevesebb számú munkahelyet a fiatalok számára, de hozzájárulhat a munka minőségéhez.

A nyugdíjkorhatár igény szerinti kitolódása nem befolyásolná a munkatörvényben előírtakat, miszerint a nyugdíjaztatási szabály értelmében a betöltött 65. életév és a legalább 15 szolgálati év feltétele az öregségi nyugdíjjogosultságnak – tette közzé a Politika.