2024. április 25., csütörtök

A magyar népművészet hete Topolyán

Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál, 40 éves a Csörgő citerazenekar, a Kodály családi napja

A Durindó és a Gyöngyösbokréta forgataga után is mozgalmas napok elé néz a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, hiszen a következő héten több művelődési program résztvevője, illetve szervezője lesz Topolyán.

Az előttünk álló héten kezdődő népművészeti programsorozatról mesélt Kisimre Szerda Anna, a Kodály elnök asszonya (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az előttünk álló héten kezdődő népművészeti programsorozatról mesélt Kisimre Szerda Anna, a Kodály elnök asszonya (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A rendezvények sora a Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál egyik programjával, a kézimunkázók kiállításával startol kedden, 18 órai kezdettel a Művelődési Ház galériájában, pénteken néptáncos gálaműsorral folytatódik, majd szombaton a Csörgő citerazenekar lemezbemutatójával, vasárnap pedig Családi nappal zárul. Kisimre Szerda Anna, a Kodály elnök asszonya elmondta, hogy a népművészeti fesztivál mára egy több felvonásos, valamennyi korosztályt megszólító programsorozattá nőtte ki magát.

– A rendezvény igyekszik vidékünk valamennyi tevékeny kézimunkacsoportját és hagyományápoló közösségét megszólítani, barátkozásra hívni. A Tulipán csoport tiszte eldönteni, hogy a kézimunka-kiállítás keretében kit látunk vendégül. Ezúttal a Topolyán tevékenykedő négy kézimunkacsoport alkotásait láthatja az érdeklődő közönség, a Nagyapáti Kukac Péter Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, a Topolyai Női Fórum Nefelejcs kézimunka csoportja, a Topolyai Nyugdíjas Egyesület Orchidea kézimunkázói, illetve a házigazda Tulipán csoport munkáit. Korábban már vendégeskedtek nálunk Gunarasról, Zentagunarasról, Bajsáról, Bácskossuthfalváról és Pacsérról is a fürge ujjú csoportok – tudtuk meg Kisimre Szerda Annától, aki a fesztivál szombat esti zenés-táncos gálaműsorával kapcsolatban elmondta, hogy a közönséget a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokába várják 19 órai kezdettel.

– A néptáncos-népzenés gálaműsorra olyan csapatokat hívtunk vendégül, akiket valóban érdemes megtekinteni. Ebben az évben is körünkben tisztelhetjük majd egyebek mellett a csantavéri Csipetke táncegyüttest, és Csömörről érkezik a 20 éves Csicsörke néptáncegyüttes, akikkel az együttműködésünk a Batyu táborban kezdődött – nyilatkozta a Kodály elnök asszonya. Kisimre Szerda Anna kitért arra is, hogy az idén jelentős jubileumot jegyez a Kodály keretében működő Csörgő citerazenekar.

– Az idén 40 éves Csörgő citerazenekar hanglemezzel ünnepeli meg tevékenységének kerek jubileumát. A lemez bemutatójára szombaton 19 órára várják a népzenekedvelő közönséget a moziterembe. A jó hangulatról zenekar tagjai: Faggyas József alapító, Hézső Zsolt, Kelemen Zsolt, Sörfőző Andor és Sörfőző Szűgyi Judit gondoskodnak, akik mellett közreműködnek Dudás Kata, Farkas Karina, Kisimre Szerda Anna, valamint Vituska Albin – tudtuk meg a 40 éves citerazenekarral kapcsolatban.

Hétfőig lehet jelentkezni a Kodály Családi napja alkalmából meghirdetett főzőversenyre és a csapatversenyekre.

– Az idén 3. éve, hogy ezt a népművészeti fesztivált kibővítettük a Családi nappal, amely vasárnap 9 órakor kezdődik a vásártéren. Nem csak a tagságunkra számítunk, hanem minden olyan topolyai, környékbeli gyermekre és felnőttre, aki szeret főzni, barátkozni. A főzőversenyre 6 fős baráti-rokoni társaságok jelentkezését várjuk hétfőig. A 300 dináros nevezési díjjal 2 kg zúza és kenyér jár, illetve tűzifa. A gyerekeknek kézműves foglalkozásokat szervezünk, ebéd után pedig ügyességi-játékos versenyek kezdődnek, amivel kapcsolatban az a feltétel, hogy az 5 fős csapatokban legalább egy felnőtt, vagy legalább egy gyermek is helyet kapjon. A 17 órai koncert és a táncház után a nap végén pedig valamennyi ügyes résztvevő ajándékban részesül – nyilatkozta az elnök asszony, aki köszönetet mondott a Kodály elnökségének, a Cirkalom és a Tulipán szakcsoportok tagságának, hogy közreműködnek a szervezésben, hiszen a sátrak, a padok, asztalok mozgatása, éjszakai őrzése nem kis helytállást igényel. Kisimre Szerda Anna azt is elmondta, hogy a Kodály szakcsoportjai sikeresen szerepeltek a Durindón és a Gyöngyösbokrétán, a Kaláris asszonykórus mellett a Csörgő citerazenekar és a Hétmező énekcsoport, valamint a Cirkalom táncegyüttes lépett közönség elé. Szintén a múlt hétvégén rendezték meg Topolyán a népművészeti csoportok tartományi szemléjét is, ahol a résztvevő 30 gyermekcsoport közül ezüst minősítésben, illetve a hagyományápolás terén kifejtett munkálkodásért külön elismerésben részesült a Kisvirgonc és a Csiripiszli táncegyüttes. A sűrű fellépések-programok mellett a Kodály már készül a Vajdaság- és Magyarország-szerte népszerű, idén jubileumi 25. Batyu táborra, aminek már megjelent a pályázati felhívása.