2024. április 19., péntek

A Soma-napló

Megkezdődtek a bácsfeketehegyi meggynapok – Bemutatták a jubiláló Soma Színtársulatról szóló könyvet

A bácsfeketehegyi Kultúrotthon teraszán mutatták be a Soma-napló című kiadványt, ezzel egy időben nyílt meg a Soma színtársulat tevékenységét átfogó fényképkiállítás.

Ralbovszki Csaba színművész, a Soma társulat vezetője, Szabó Lászlóval, a kiadvány ötletgazdájával beszélget (Lakatos János felvétele)

Ralbovszki Csaba színművész, a Soma társulat vezetője, Szabó Lászlóval, a kiadvány ötletgazdájával beszélget (Lakatos János felvétele)

Az egybegyűlteket elsőként Hajvert Lódi Andrea, a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Társaság elnöke üdvözölte, majd Szukola Béla, a Soma Színtársulat vezetője szólt a vendégekhez, az egybegyűlt egykori és mai Soma-tagokhoz. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Sutus Áron, a Magyar Művelődési Szövetség elnöke is. Az idei meggynapok kibővített formában, egy sajátos múltidézéssel kezdődött, mondta el lapunknak Szukola Béla.

– Azt szerettük volna, hogy a színházlátogatók betekintést nyerjenek a társulat elmúlt 25 évébe. Bemutattuk többek között, hogy milyen darabokat vittünk színre, milyen kellékekkel játszottunk, milyen plakátjaink voltak. Nekünk, színészeknek is jó érzés visszatekinteni e fényképek révén. A jubiláris év alkalmából meghívtuk az összes egykori és mai Soma-tagot. Ez 82 embert jelent, emellett megemlíteném, hogy összesen 7 rendezővel dolgoztunk – számolt be Szukola, majd arról is szólt, hogy a Soma-napló megjelentetésének ötlete a közelmúltban vetődött fel.

– Az évforduló kapcsán, fél évvel ezelőtt, Szabó László fejéből pattant ki az ötlet, hogy a Soma-naplót adjuk ki könyv formájában. Ez az elképzelés megértésre talált az egyesület vezetőségénél, sőt teljesen jó ötletnek bizonyult. A könyv megjelent és nem is találhattunk volna jobb és jelentősebb időpontot a bemutatására, mint a meggynapok – mondta el a társulat vezetője. Az ünnepi alkalmon Ralbovszki Csaba színművész, a társulat rendezője és a Soma-napló recenzense volt az, aki méltatta a könyvet és elbeszélgetett Szabó László Lacussal, a könyv ötletgazdájával. A beszélgetés alkalmával kiderült, hogy Lacus vezette a naplót sok-sok éven át, és számos érdekes mozzanatot megörökített a társulat életéből. A beszélgetésbe az egykori Soma-tagok is bekapcsolódtak egy-egy érdekes történet felelevenítésével. A könyvbemutatóval és a kiállításmegnyitóval hivatalosan is megkezdődött az idén négy napos bácsfeketehegyi meggynapok rendezvénysorozat.