2024. március 29., péntek
ROLAND GARROS

Nem jött össze a zsinórban négy

A tenisz nyílt korszakában, tehát 1968-tól, csak Rod Laver 1969-ben, és Novak Đoković 2015/16-ban nyerte meg zsinórban a négy nagy tornát. A szerbnek erre alkalma volt most is, de Wimbledon, az US Open és az Australian Open után Párizsban lemaradt a serlegről, az elődöntőben ugyanis öt játszmában veszített az osztrák Dominic Thiemtől.

Nadal a tucadik Garros-trófeával (Fotó: Beta/AP)

Nadal a tucadik Garros-trófeával (Fotó: Beta/AP)

Novak vereségét három tényező magyarázza. Az első, bár nem a legfontosabb, a lehetetlen időjárási viszonyok, a második az osztrák jó játéka, a harmadik pedig saját maga, aki nem volt képes alkalmazkodni a játékfeltételekhez. A torna elején azt nyilatkozta, hogy a jó adogatásokkal pótolja a valamivel gyöngébb játékot, az elődöntőben viszont elmaradt a valamivel jobb játék, hogy a rosszabb adogatást pótolhassa.

Nem könnyű egy meccset két napon, három esőszünet miatt négy darabban és helyenként meglehetősen erős szélben lejátszani, de kihívás volt ez a fiatalabb Thiem számára is, aki érthető módon nem tudta egy színvonalon végigjátszani a 4 óra 19 perces csatát, de nem is csüggedt, különösen nem a döntő pillanatokban, különben nem nyerte volna meg a 3. és 5. szettet, melyekben egyformán leadta a 4:1-es vezetést, és mindkétszer 6:5-nél nyerte el Novak adogatását. Az osztrák kilencszer brékelt, amire Novak pályafutása során talán nem is volt példa.

A tornát végül a címvédő Rafael Nadal nyerte, ami Párizsban a 12., összesen pedig a 18. nagy serlege. A spanyol végig nagy lelkesedéssel játszott Párizsban és 12. diadalával mások által megdönthetetlennek tűnő csúcsot állított fel.

A döntő csak az első öt játékban – Thiem brékelőnnyel 3:2-re vezetett – és a második játszmában volt egyenrangú, a többi Nadal fölényéről szólt.

A nőknél a záróküzdelmek előtt már sejthetően az ausztrál Ashleigh Barty nyerte, amivel igazolta, hogy három hónapja Miamiban nem véletlenül győzött, és amivel feltört a ranglista második helyére, mindössze 136 ponttal a japán Naomi Oszaka mögött.

Női párosban a magyar Babos Tímea írt történelmet, hisz az első lett, aki ifiben és felnőtt mezőnyben is valamennyi nagy tornán döntőt játszott, és mindenütt legalább egyszer nyert is. Tegnap Párizsban hatodszor vívott döntőt a női párosban, és a tavalyi Australian Open után másodszor győzött, ezúttal a kevésbe rutinos kínai riválisokkal szemben.

A teniszben következik az öt hetes füves idény, amelyben, ha érvényben marad a jelen benevezési lista, Đokovićot és Nadalt csak Wimbledonban látjuk újra.

Györe László lemondta a ma kezdődő stuttgarti tornát, játszik ott Fucsovics Márton és táblára került Miomir Kecmanović. A magyar a spanyol Jaume Munarral, a 19 éves szerb a német Philipp Kohlschreiberrel kezd. A hertogenboschi női tornán Krunić a belga Flipkensszel, Nottinghamben pedig Ivana Jorović selejtezőssel kezd. A challengereken Troicki (az este a surbitoni challengeren játszott döntőt), Krstin és Piros szerepelnek.

PÁRIZS. – A Roland Garros elődöntőjében, férfiak: Thiem–Đoković 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5, döntő: Nadal–Thiem 6:3, 5:7, 6:1, 6:1, nők, döntő: Barty–Vondroušová 6:1, 6:3, férfipáros, döntő: Krawietz, Mies–Chardy, Martin 6:2, 7:6, női páros, döntő: Babos, Mladenović–Duan, Dzseng 6:2, 6:3, vegyespáros, döntő: Chan, Dodig–Dabrowski, Pavić 6:1, 7:6, fiú egyes, döntő: Rune (dán)–Kodat (USA) 6:3, 6:7, 6:0, leány egyes, döntő: Fernandez (Kanada)–Navarro (USA) 6:3, 6:2.

HERTOGENBOSCH. – A női selejtezője 1. fordulójában: Stollár–Korpatsch 6:4, 4:6, 6:3, Hon–Gálfi 7:6, 6:4, a tábláért: Badosa–Stollár 6:4, 6:2.

PROSTEJOV. – A challenger döntőjében: Andujar–Balázs 6:2, 7:5.

SURBITON. – A challenger negyeddöntőjében: Troicki–Karlović 6:2, 5:7, 7:6, elődöntő: Troicki–Kudla 3:6, 7:6, 7:5.