2024. április 19., péntek
NŐI LABDARÚGÁS – VIII. NŐI LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG

„Taktikailag sokszor képzettebbek vagyunk”

A francia labdarúgó-szövetség főtitkára a női sportról és az egyenjogúságról beszélt lapunknak

Laura Georges tudja, mi fán terem a futball. A 118-szoros francia válogatott labdarúgónő a Lyon csapatával kétszer nyert Bajnokok Ligáját, háromszor francia kupát, hatszor pedig bajnokságot. Laura Budapesten az MSÚSZ nemzetközi konferenciáján tartott izgalmas előadást a nők helyzetéről a sportban, ahol egyebek között azt is megtudhattuk, milyen komoly munkát végez a francia labdarúgó-szövetség főtitkáraként. A prezentációja után készséggel válaszolt lapunk kérdéseire.

A nemzetközi konferencia megnyitóbeszédében Mocsai Lajos azt mondta, hogy a kézilabdában a nők sokkal taktikusabbak a játék bizonyos elemeiben, mint a férfiak. Ez a kijelentés a futballban is megállja a helyét?

Elkerülhetetlen a két nem játékstílusának összehasonlítása, és természetesen jelentős különbségek vannak a férfi és a női futball között. A legegyértelműbb a férfiak fizikai fölénye, hiszen sokkal erősebbek és gyorsabbak nálunk, de ha a technikai tudást nézzük, ugyanott tartunk mi is. Taktikailag sokszor képzettebbek vagyunk, összetettebb stratégiát várnak el tőlünk a vezetőedzők, mert lassabban jutunk el az ellenfél kapujáig, és ahhoz, hogy gólt érjünk el, a legkülönfélébb variációkra van szükség.

A sportban és a sportújságírásban növekszik a nők aránya, a sportvezetésben azonban még mindig a férfiak vannak túlsúlyban.

Igen, de ezen sokféleképpen változtathatunk. Az egyik mindenképpen az, hogy nyomást gyakorolunk a nemzetközi szövetségekre, így a sportszervezetek kötelező kvótákat vezetnek be. Franciaországban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírta, hogy legalább három nőnek szerepelnie kell a szövetségek szakmai összetételében, így a nőknek is több joguk és beleszólásuk van a döntéshozatalba. De ez még mindig nem elég! Folyamatos oktatásra és továbbképzésre van szükség.

Az utóbbi időben a popkultúrában egyre többször felhívják a figyelmet az egyenjogúságra. Jó példa erre A nemek harca című film, amely a tenisztörténelem egyik legfontosabb állomását meséli el. Ezek a törekvések megváltoztathatják a társadalom szemléletét?

Örülök annak, hogy a nagyközönség ilyen filmeket láthat, mert ezek is felhívják a figyelmet a problémára, ráadásul leszámolnak egy csomó sztereotípiával is. A másik fontos aspektusa ennek a jelenségnek, hogy megmutatja a gyerekeknek, hogy ők is képesek nagy dolgokra. A kislányok ezek után elhiszik, hogy lehetnek olimpiai és világbajnokok.