2024. március 28., csütörtök

Őrizetbe vettek egy állítólag terrortámadásra készülő kamasz fiút Bulgáriában

Őrizetbe vettek egy 16 éves bolgár fiút, miután robbanószerkezeteket, terrortámadás elkövetésére alkalmas egyéb eszközöket és az Iszlám Állam terrorszervezet zászlaját találtak az otthonában - közölte szombaton Ivan Gesev bolgár főügyészhelyettes.

A rendőrség házkutatást tartott a plovdivi lakásban, miután a középiskolás diák hozzátartozói bejelentették, hogy házilagos készítésű pokolgépekhez használatos alkatrészekre bukkantak - közölte Gesev.

A rendőrök elmondták, hogy számos robbanószerkezetet, közöttük egy csőbombát és egy 14 kilogrammnyi szöggel megtöltött szerkezetet találtak a fiúnál, továbbá az Iszlám Állam zászlaját és iszlamista irodalmat.

Gesev elmondta: a nyomozók szerint az ügyben egyedül a kamaszfiú érintett, nincs szó bulgáriai terrorsejtről vagy hálózatról. A tinédzser a Telegram üzenőportálon tett szert a bombagyártással kapcsolatos ismeretekre, és ott tudakozódott afelől, hogy hogyan térhet át az iszlám vallásra - mondta a főügyészhelyettes.

A fiút pszichológusok kérdezték ki, hogy megismerjék az indokait, de az elsődleges vizsgálat nem azonosította az esetleges támadás konkrét célpontját.

2012 júliusában hat ember halt meg egy Bulgáriában elkövetett terrortámadásban.