2024. április 25., csütörtök

Az ejtőernyős veterán újraugrott

A 97 éves Tom Rice megismételte 75 évvel ezelőtti ugrását a normandiai partraszállás évfordulóján

Megismételte 75 évvel ezelőtti ejtőernyős ugrását szerdán a normandiai partraszállás 97 éves, amerikai veteránja, Tom Rice, aki Franciaország ugyanazon térségében, Carentannál landolt több száz ejtőernyős társával együtt, ahol 1944-ben kilencezer másik ejtőernyőssel.

„Tökéletesen sikerült, tökéletes ugrás. Csodálatosan érzem magam. Ismét felmennék, és megcsinálnám újra” – mondta a földet érés után. Az ejtőernyősök egy C–47-es szállítógépből ugrottak.

Ez a térség volt a célpontja a normandiai partraszállás több ezer ejtőernyősének, akik 1944. június 6-án hajnalban érkeztek a megszállt Franciaországba. Az ejtőernyősöket akkor ellenséges tűz fogadta, és sokan életüket vesztették. A San Diegó-i Rice az amerikai hadsereg 101. repülő hadosztályának tagja volt, és biztonságban landolt annak ellenére, hogy az ejtőernyőjét átszaggatták a lövedékek.

Rice és társai ugrása része volt annak a nagyszabású rendezvénysorozatnak, amellyel a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulójáról emlékeztek meg. A rendezvénysorozaton, amelynek központi megemlékezését az angliai Portsmouthban tartották több száz veterán vett részt.