2024. március 29., péntek

Az EBESZ az őrizetbe vett orosz tényfeltáró újságíró szabadon engedését sürgeti

Az őrizetbe vett orosz tényfeltáró újságíró, Ivan Golunov szabadon engedésére szólította fel szombaton a hatóságokat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője, Harlem Désir.

Az újságírót közben szombaton kórházba szállították, egy emberi jogi aktivista szerint feltehetően agyrázkódást és bordatörést szenvedett a fogságban.

Bécsi keltezésű közleményében Harlem Désir kifejtette, el kell kerülni, hogy az újságírókat szakmai tevékenységük miatt üldözzék. Mint írta, Golunov kiváló újságíró, aki azzal vált ismertté, hogy állami tisztviselők korrupciós és bűnös tevékenységeit leplezte le. Hangsúlyozta, hogy a média, a tényfeltáró újságírók nagyon fontos szerepet töltenek be a társadalomban. Éppen ezért semmilyen körülmények között nem válhatnak hatósági üldöztetés áldozatává megtorlásul szakmai tevékenységükért - emelte ki.

A moszkvai rendőr-főkapitányság sajtószolgálata szombaton közölte, hogy az újságíró rosszullétre panaszkodott, mentőket hívtak hozzá, akik úgy döntöttek, hogy a férfit kivizsgálásra kórházba kell szállítani.

A rendőrség nem közölt semmit a férfi egészségügyi problémájáról. Pavel Csikov, Golunov ügyvédje, az Agora emberi jogi szervezet vezetője orosz hírügynökségeknek azt mondta, hogy az újságíró feltehetően agyrázkódást és bordatörést szenvedett.
A Golunovot foglalkoztató Meduza ellenzéki hírportál azt jelentette, hogy az újságírót feltehetően bántalmazták a csütörtöki őrizetbe vétele közben. A hírportál arról is beszámolt, hogy Golunov az elmúlt hónapokban fenyegetéseket kapott a témával kapcsolatban, amelyen dolgozott.

Ivan Golunovot kábítószer birtoklása címén vette őrizetbe a moszkvai rendőrség. Kollégái, munkaadója és ügyvédje szerint hamis vád és bizonyítékok alapján próbálják bíróság elé állítani őt. A 36 éves újságíró éppen egy informátorával indult találkozni, amikor a rendőrök őrizetbe vették. A hátizsákjában, majd a lakásában kábítószert és mérleget találtak.

A férfit szombaton jelentős mennyiségű kábítószer eladásának kísérletével vád alá helyezték - közölte Golunov ügyvédje a Twitter közösségi oldalon.

Ügyvédje azt mondta, hogy a bűnjeleket a rendőrség helyezte el nála, és Golunovot meg is verték. Ha rábizonyítják, hogy nagyobb tételben kereskedett kábítószerrel, 10-től 20 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester felszólította a főváros rendőrfőnökét, hogy vonja személyes ellenőrzése alá az ügyben folytatott nyomozást. A rendőrparancsnokság épülete előtt többtucatnyi újságíró tüntetett Golunov mellett, közülük legkevesebb 10 embert átmenetileg előállítottak.

A Meduza orosz nyelvű hírportál szerkesztősége Rigában működik.