2024. április 24., szerda

Kakaóvaj, mangó, illóolaj...

Természetes alapanyagból készült kozmetikumok Újvidéken – Hűtőszekrényben fél évig is eltarthatók

A különböző ipari kozmetikai termékek piaca az évek során hazánkban is egyre nagyobb teret hódít. Havi szinten találkozhatunk új arckrémekkel, testápolókkal és egyéb kenceficékkel a drogériák polcain. A világhírű gyártók híres személyeket alkalmaznak a termékek reklámoztatására, meg persze a Photoshop programot. A vevő látván azt, hogy a reklámfilmben vagy plakáton szereplő (retusált) hírességnek nincs ránca, megvásárolja az adott terméket, melynek sok esetben semmi hatása sincs, sőt! Tegyük csak fel a kérdést, vajon megennénk azt a krémet, amelyet az arcunkra kenünk? Nem, azért mert félünk a kozmetikumokban található káros anyagoktól? Akkor miért kerül az arcra?

természetes anyagokból, kézzel gyártott kozmetikai cikkek használata nem trend, és nem is azért használják egyesek ezeket a termékeket, hogy felvágjanak vele, hanem ez inkább egyfajta tudatosságot, felvilágosultságot jelent, mint amikor a piacon a falusi nénitől vagy a szomszéd bácsitól vásároljuk a vajat, mert tudjuk, hogy az miből készült.

Az újvidéki Tanja Simović farmakológus több mint tíz éve dolgozik a gyógyszerészeti és a kozmetikai iparban, első kézből tudja, mi történik a kulisszák mögött, saját bevallása szerint megelégelte az ipari gyártást, és immár két éve Mon Cacao néven természetes és kézzel készített kozmetikai termékeket készít. Ezt a foglalkozást egyelőre még hobbi szinten űzi, de a jövőben elsődleges állásként ezzel szeretne foglalkozni.

− Sokat olvastam a természetes, kézzel készült kozmetikumokról, tanulmányoztam az összetevőiket, beszereztem az alapanyagot, kísérleteztem az előállítással. Alaptudásom már volt, hiszen egyetemistaként, a gyakorlatok során készítettem krémeket. Már több évre visszamenőleg a családomnak én készítem a napozókrémet, és innen jött az ötlet, hogy miért ne foglalkoznék természetes kozmetikumok előállításával, hiszen az ipari kozmetikában egyre többet csalódtam.

Manapság mindinkább hallhatunk, olvashatunk is a természetes kozmetikáról. De vajon az emberek mennyire hajlandóak kipróbálni, használni?

− Sokan azt állítják, hogy a természetes kozmetikumok készítése most egyfajta divat, én ezt nem így gondolom. A munkám során sokféle emberrel dolgoztam együtt, vannak akik tudatosan gondolkodnak, mások viszont kétségbe vonják a kézzel készített kozmetikumok hatását, és inkább a világhírű cégek termékeit vásárolják. Vannak, akik nem gondolkodnak azon, hogy mit használnak, hanem leveszik a polcról az első krémet. Úgy vélem, hogy mégis kialakult egy olyan csoport, amely tudatosan gondolkodik, és terjeszti is észrevételeit, felfogását. Mindent, amit mondok, vagy csinálok, saját tapasztalatból teszem. Nálunk sajnos nem fektetnek hangsúlyt a különböző problémák megelőzésére. Viszont egyre több az allergiások és a bőrpanaszokkal küszködők száma. A vegyi és technológiai ipar fejlődésével olyan anyagokat viszünk be a szervezetünkbe, vagy kenünk a testünkre, amire valójában nincs is szükségünk, viszont a kereskedelmi termékek iparának nagy szüksége van rájuk, hogy fennmaradjanak a versenypiacon.

Tanja Simović munka közben (Fehér Ildikó felvétele)

Tanja Simović munka közben (Fehér Ildikó felvétele)

Száz százalékban kézzel készített (Fehér Ildikó felvétele)

Száz százalékban kézzel készített (Fehér Ildikó felvétele)

Azért jó, hogy vannak olyan emberek akik, rájöttek arra, hogy a lehető legegyszerűbb alapanyagokból készült termékek egészségesebbek. Termékeim ilyen embereknek készülnek, mert én nem birok, és nem is tudok senkit meggyőzni, hogy az én termékeim jobbak mint a világhírű cégé. Erre vagy saját maguk rájönnek az emberek, vagy nem.

Mit tartalmaz, illetve mit nem tartalmaz a természetes kozmetikum?

− A természetes kozmetikumokban nincsenek tartósítószerek, parabének, génmódosított összetevők, oldóanyagok, szintetikus anyagok, illatosító szerek, felszívódást gyorsító szerek, kőolajszármazékok. Bőrünk a természetes és a növényi anyagokat, olajokat, vajakat szereti, mindazt, ami könnyen felszívódik, táplálja a bőrt, de mégis lélegezni hagyja. Természetes alapanyagokat használok: shea-, mangó-, kakaóvajat, hidrolitot, illóolajat, aloe verát, növényi eredetű glicerint, hidegen sajtolt növényi olajokat stb. Termékeim nem tartalmaznak vegyszereket, és ha az ember meg is eszi őket, nem lesz semmilyen következménye. Az alapanyagokat hazai előállítóktól, illetve Franciaországból szerezem be. Szeretem Franciaországot, beszélem a nyelvet, és igen, a francia nők stílusa egyszerű, de mégis ápolt és üde küllemük van. Többségük a természetes, vegyszermentes kozmetika használatára esküszik. Továbbá az arcradírok elkészítéséhez eper-, barack- és olívabogyómag, illetve bambusztörmeléket használok. Olyan alapanyagokból készítem a krémeket, amelyek környezetbarát bizonylattal rendelkeznek. Az az elképzelésem, hogy friss kozmetikumokat készítsek, nem pedig tömegszámra gyártsak, nem a mennyiségre, hanem a minőségre fektetem a hangsúlyt. Meghallgatom a vevők panaszát, kéréseit, és ahhoz igazítom a termékek előállítását. Így sokkal emberközelibb, egyénre szabott termékekről beszélhetünk. A bőrbarát hatóanyagokból készült termékeket a hűtőszekrényben kell tartani, és mintegy 4–6 hónap a szavatossági idejük.

A világhírű cégek sokat költenek a marketingre. Egy kisvállalkozó hogyan tudja népszerűsíteni termékeit?

− Termékeim minősége számomra a legjobb marketing, visszatérő vásárlóim vannak, hiszen pontosan tudják mit tartalmaz az adott termék és megbíznak bennem. Valamint a marketingemnek mintegy kilencven százaléka az ajánlásokon alapszik. Úgyszintén szeretek különböző kézműves vásárokon, bazárokon megjelenni. Ezekre az eseményekre próbatermékeket is viszek, így a helyszínen is ki lehet próbálni a készítményeket. A közösségi oldalakon is megtalálható vagyok, a fotók többségét is én készítem, és igyekszem részletesen leírni a termékeim hatását és összetételét. Ezenfelül innovatívnak is kell lenni, kísérletezni, állandóan tanulni, valami újat kell felkínálni a vevőknek. Nagyon büszke vagyok a japán matcha zöld tea porból készült termékeimre, amelyek tudtommal egyediek hazánkban.

Franciaországi alapanyagokból készül a természetes arcradír (Fehér Ildikó felvétele)

Franciaországi alapanyagokból készül a természetes arcradír (Fehér Ildikó felvétele)

Milyen termékek vannak a palettán, és kik a vásárlók?

− Egyes termékek megalkotásához könyveket vettem segítségül, másokat viszont saját megérzésem, szükségletem alapján kevertem. A termékeim által valójában önmagamat adom, nem parancsszóra dolgozok, nem koppintom le senkinek a termékeit és nem a trendeknek hódolok, hanem azt nyújtom, amit az évek során kitapasztaltam, megtanultam, láttam, érzékeltem. Valójában akkor van értelme és visszhangja a munkának, ha azt az ember szeretetből csinálja. A paletta állandóan bővül, hiszen újabb és újabb alapanyagokat szerzek be. Jelenleg hidratáló nappali és éjjeli arckrémet, ránctalanító krémet, szérumokat, arcradírt, dezodorokat, testápoló vajakat, kézkrémet, napozókrémet, ajakbalzsamot készítek. Főleg azok vásárolnak nálam kozmetikumot, akik a természetesség hívei, és akik már hallottak, illetve megbizonyosodtak a Mon Cacao termékek remek hatásáról. A középkorosztályú nők vannak többségben, de a fiatal lányok és az idősebb hölgyek is kedvelik a természetes alapanyagú kozmetikát. Igaz, hogy kenceficéket készítek, de a férfiak is érdeklődnek, sőt vásárolnak is nálam. Valójában a kozmetikai termékek mindkét nemnek megfelelnek, hiszen természetes anyagokból készülnek. Külföldiek is vásárolnak, küldtem már csomagot Dubaiba, Svédországba, Németországba. Az árakat a hazai standardhoz igazítom, habár külföldön sokkal drágább a természetes kozmetikum, mint nálunk, nekem mégis az a célom, hogy kedvező legyen az ára, így sokkal több emberhez eljuthat. Természetesen vannak olyanok is, akik a világhírű kozmetikumért tízszer is többet fizetnek, de mint ahogy már mondtam, a természetes kozmetikum a tudatos embereknek készül.