2024. április 25., csütörtök

Húszéves a Moravicai Értelmiségi Fórum

Szoros együttműködés a Teleházzal – Hamarosan felújítják a székházukat

Az idei évben jegyzi a bácskossuthfalvi székhelyű Moravicai Értelmiségi Fórum a megalakulása huszadik évét. A MÉF a megalakulása alkalmával kitűzött céljaival összhangban igyekezett múlt évben is a helyi közösség művelődési igényeit kiszolgálni – mondta el dr. Crnkovity Gábor, a szervezet elnöke.

– Szokásunkhoz híven irodalmi esteket és megemlékezéseket, tudományos jellegű előadásokat szerveztünk, valamint könyvbemutatókkal is népszerűsítettük falunkban a kulturális életet. Legutóbb az Id. Kovács Gyula Általános Iskola mellett a VI. Diákszínhátszó találkozó társszervezésében tudtunk szerepet vállalni. Az idei rendezvény keretében vendégül láttuk Horgos, Nemesmilitics, Topolya, Zentagunaras, Gunaras, Kishegyes diákszínjátszó csoportjait – nyilatkozta a MÉF elnöke, aki kitért arra is, hogy a szervezet szorosan együttműködik az országban szinte egyedülállóan aktív Teleházával.

– Az együttműködésnek köszönhetően tudtuk plakátokkal népszerűsíteni a programjainkat, emléklapokat, okleveleket adtunk kézhez például a diákszínjátszó találkozón, vagy a Papp Dániel-emlékesten. Ez utóbbi rendezvény az egyik legjelentősebb tudományos jellegű megmozdulásunk, ami képzőművészeti alkotásra és írásra készteti a vajdasági magyar általános és középiskolás gyerekeket. Nem titkolt szándékunk vele a falubeli és a vajdasági tanulók szülőföldjükhöz való kötődésének ápolása, mint ahogy Papp Dániel emlékének megőrzése, vagy a hagyományteremtés. A legutóbbi rendezvény alkalmával publicistánk születésének 150 éves jubileuma kapcsán egy emléktáblát avattunk fel a szervezetünk székházának falán. Nagy Tibor történelemtanár-helytörténész kutatásai alapján Papp Dániel szülőháza ebben az utcában, valahol a székházunk környékén állt – nyilatkozta dr. Crnkovity Gábor, majd elárulta azt is, hogy a MÉF-nek, valamint a Juhász Erzsébet Könyvtár bácskossuthfalvi fiókjának, illetve a falubeliek ügyintézésében nagy szerepet játszó Teleháznak is helyet adó patinás épület felújítása hamarosan megkezdődik a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően.

TELEHÁZ A FALUBELIEK SZOLGÁLATÁBAN

Bácskossuthfalva lakossága, illetve diáksága az elmúlt évtizedekben megszokhatta, hogy a Teleház nemcsak információforrásként áll a rendelkezésre, hanem jelentősen hozzájárul a falubeliek ügyintézéseinek megkönnyítéséhez, és szorosan együttműködik a település közintézményeivel. Dr. Crnkovity Gábor elmondta, hogy a Teleház létjogosultságát az is alátámasztja, hogy nem veszteséges a működtetése, ugyanis pozitív nullával zárták a legutóbbi számadást.

– A Teleházban rendezvények plakátjaival, emléklapok, oklevelek nyomtatásával és megtervezésével foglalkozunk, emellett például segítséget kaphatnak azok az idősebb polgárok, akik nem jártasak a számítógépek világában, de az interneten szeretnék valamilyen ügyes-bajos dolgukat elintézni. Továbbá a lakosság részére fénymásolással, nyomtatással, szkenneléssel foglalkozunk, valamint számítógép-használatra, fényképkészítésére, könyvbekötésre is lehetőséget nyújtunk, mint ahogy diplomamunkák készítésére is – tudhattuk meg. A számítógépes szolgáltatást nyújtó bácskossuthfalvi információs pont hatékonyságának növelése érdekében különböző pályázati lehetőségekkel új műszaki eszközöket sikerült beszerezni. A Teleház eszközbeli fejlesztését a Szekeres László Alapítvány, illetve a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, és Nemzeti Kisebbségi- Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

– Az elmúlt időszakban vásároltunk egy, a mi kapacitásainknak megfelelő, korszerű Canon fénymásolót, egy újabb tintasugaras nyomtatót, ami a lakossági fényképek nyomtatására szolgál. Továbbá két új számítógép-képernyőt is vettünk, és egy számítógépet is sikerült teljesen felújítani. Mindemellett egy kivetítőt is beszereztünk, amit több téren is tudunk hasznosítani, így például a MÉF-ben is zajló művelődési rendezvények alkalmával – tudtuk meg dr. Crnkovity Gábortól, mint ahogy azt is, hogy a székház felújítása alkalmával elsősorban a könyvtár helyiségére fókuszálnak, de felújítják az ablakokat, a fedett kapualjat, a mellékhelyiséget, továbbá költséghatékonyabb fűtésrendszerrel látják el az épületet.