2024. április 19., péntek

Közlekedjünk kerékpárral!

Alternatív közlekedési eszközöket népszerűsítő akciót tartottak Szabadka főterén

Tegnap Szabadka főterén a Szerbiai Parkolószolgálatok Egyesülete, a Környezetvédelmi Minisztérium, a Szerbiai Gazdasági Kamara és a szabadkai Parking Kommunális Közvállalat közös akciót tartott, amelynek célja a környezettudatos életmód népszerűsítése volt. A kék szökőkútnál felállított standon a kerékpárral való közlekedés jelentőségére hívták fel a figyelmet.

Az alternatív közlekedési eszközöket népszerűsítő stand a kék szökőkútnál (Patyi Szilárd felvétele)

Az alternatív közlekedési eszközöket népszerűsítő stand a kék szökőkútnál (Patyi Szilárd felvétele)

A rendezvény helyszínén megtartott sajtótájékoztatón Radoslav Vukelić, a városi közigazgatás kommunális ügyi, energetikai és közlekedési titkárságának titkára az önkormányzat néhány, a közlekedést érintő környezetvédelmi intézkedésére hívta fel a figyelmet.

– Ez a mai rendezvény az egészséges életmódot népszerűsíti. Azt szeretnénk elérni, hogy az emberek minél kevesebbet használják autóikat, és visszatérjenek a város régi tradíciójához, hiszen tudjuk, hogy Szabadka korábban a kerékpárjairól volt híres – nyilatkozta a titkár. Radoslav Vukelić a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a város parkolói a Parking Kommunális Közvállalat hatáskörébe tartoznak, és jelenleg mintegy kétezer-kilencszáz parkolóhelyet tartanak nyilván. Emellett öt SuBike kerékpárkölcsönző állomás is a vállalat felügyelete alá tartozik, amelyek a Szabadegyetemnél, a Sétaerdőnél lévő Városi Sportcsarnok mellett, a kisbajmoki Ócskapiacon és a Harcosok sorakozója lakótelepi medencénél, illetve Palicson a Vigadó előtti parkolónál találhatóak. Hozzátette, hogy az állomások összesen harmincnyolc kerékpárral rendelkeznek, de az állományt az idén egymillió dinár értékben bővíteni fogják. Radoslav Vukelić elmondta, hogy az elmúlt évben a város önkormányzata a ProCredit Bankkal együttműködve üzembe helyzete a város első elektromosautó-töltőállomását is. Szabadkán az elmúlt évben két elektromos és négy hibrid autót regisztráltak. – Ezekkel az intézkedésekkel a levegőszennyezettséget és a zajártalmat szeretnénk csökkenteni a városban – mutatott rá Radoslav Vukelić. Radenko Vuković, a Szerbiai Parkolószolgálatok Egyesülete igazgatóbizottságának elnöke rámutatott arra, ha meg akarjuk óvni környezetünket, elengedhetetlen, hogy a polgárok a gépjárművek helyett többet közlekedjenek kerékpárral, tömegközlekedéssel, vagy éppen gyalog járjanak. Kiemelte, hogy a közlekedés jövőjét az elektromos autók jelentik, és rámutatott arra, hogy Nyugat-Európában ezek a fajta járművek már a közlekedés jelene.