2024. március 28., csütörtök
ROLAND GARROS

Novak meccse félbeszakadt

Ismét mostoha időjárási körülmények fogadták Párizsban a teniszezőket, és ismét Novak Đoković meccsét kellett elnapolni. Igaz, nem a teljeset, hisz a harmadik szettben jártak Dominic Thiemmel, de a második esőszünet után a szervezők a szombati folytatás mellett döntöttek. A mérkőzés 1:1-re áll, a harmadik játszmában pedig az osztrák közvetlenül a megszakítás előtt jutott breakelőnyhöz.

Nadal már a döntőben, de Novaknak ezúttal sem kedvezett az időjárás (Fotó: Beta/AP)

Nadal már a döntőben, de Novaknak ezúttal sem kedvezett az időjárás (Fotó: Beta/AP)

Az elődöntő első meccsén Rafael Nadal egy klasszissal jobb volt Roger Federernél, mindhárom játszmában kétszer nyerte el a svájci kezdőütését, és megérdemelten jutott be Párizsban 12. alkalommal a döntőbe. A spanyol továbbá megvédte a ranglista 2. helyét, 950. győzelmét aratta, amivel az öröklista 4. helyére került, és egy lépésre áll 18. GS-serlegétől.

Már csak egy meccs maradt hátra a Roland Garros női egyeséből, és folytatódott az idei furcsa sorozat, miszerint a döntők részvevőinek jelentős része nem a legmagasabban rangsoroltak közül kerül ki. A serlegmeccsre ugyanis a 23 éves és 8. helyezett ausztrál Ashleigh Barty, valamint a 20. születésnapját három hét múlva ünneplő, a rangsorban 38. balkezes cseh Markéta Vondroušová szerzett jogot. Barty tegnap három játszmában győzte le az amerikai tini Amanda Anisimovát, a cseh lány pedig két játszmában múlta felül a brit Konta Johannát. Mindkét meccsen óriási fordulatokat láthattunk. Barty például az első játszmában 5:0-ra vezetett, mégis kikapott, a másodikban viszont ő dolgozta le a 3:0-s hátrányt. Az amerikai vezetett a döntő szettben is, majd Bartynak volt 5:2-es előnye. Anisimova újra próbálkozott, öt meccslabdát hárított, végül azonban a hatodikkal győzött. Konta mindkétszer a játszmáért adogatott, de a döntő pillanatokban Vondroušová idegei voltak erősebbek, és 3:5-ről a saját javára fordította mindkét játékrészt. A döntőben Barty az esélyes, az eddigi mérleg alapján is, hisz kétszer már verte a cseh lányt. Ha az ausztrál győz, 2. lesz a ranglistán alig 130 pont lemaradással Naomi Oszaka mögött, Vondroušovának pedig a serleg a ranglista 11. helyét is jelentené.

A női párosban Babos Tímea és Kiki Mladenović kiharcolták a döntőt, és a serlegért a kínai Jingjing Duan, Szajszaj Dzseng kettőssel mérkőznek.