2024. április 25., csütörtök

A magyar költészet szárnyán

A Misztrál fergeteges koncertet adott a szabadkai VM4K-ban

Csütörtök este a magyarországi Misztrál együttes lépett színpadra a VM4Köz.Klubban. A koncerten felcsendültek a magyar irodalom legnagyobb költőinek megzenésített versei, köztük Ady Endre, Babits Mihály, Balassi Bálint, Dsida Jenő, Janus Pannonius, Kassák Lajos, Kosztolányi Dezső és Weöres Sándor művei. Az együttes tagjai, Heigl László, Heinczinger Miklós, Pusztai Gábor,Tóbisz Tinelli Tamás és Török Máté különféle hangszereket szólaltattak meg. Előkerültek a gitárok, a furulya, a szájharmonika, a tambura, a cselló, a doromb és a nagybőgő is.

Török Máté elmondta, hogy műsorukkal a magyar irodalomban rejlő lehetőségeket mutatják be.

Azt a nagy kincsesládát hoztuk el, amelyből ez alatt a két évtized alatt válogatni szoktunk. Azt tapasztaltuk, hogy ez a kincsesláda egyre csak bővül a mai kortárs irodalommal. Egészen Janus Pannoniustól a kortárs irodalomig találhatóak versek a műsorunkban. Kosztolányit nem hagyhattuk ki, hiszen Szabadkán vagyunk – osztotta meg velünk Török Máté. A zenekar megalakulásával kapcsolatban megjegyezte, hogy az 1997-es indulásukkor eldöntötték, hogy verseket fognak megzenésíteni. Akkoriban a baráti körük és a szüleik is úgy gondolták, hogy ez egy jó hobbi.

Azt szerettük volna, hogy ez legyen a hivatásunk, és ezen az úton járunk már huszonkét éve. Ez egy gondviselés által létrejött formáció. A tagok különböző helyekről érkeztek, mégis van egy gyűjtőpont, amely összetart bennünket. Valószínűleg a versválasztásainkban is ez nagy szerepet kap. Hiszünk abban, hogy valamiért nekünk össze kellett jönni, és ezt kell csinálnunk – szögezte le Török Máté.

Azt is megtudhattuk tőle, hogy nemsokára megjelenik a húszéves fennállásuk alkalmából tartott nagykoncertjük anyaga dupla CD-n. Ezen a koncerten a Csíkszerda kórussal léptek fel.

Vedres Csaba tizenhét Misztrál-dalt alakított át kórusművé, és ezt adtuk elő. Ha minden jól megy, a jövő héten megjelenik a CD. Ebből lesz egy videós anyag is, mivel a koncertről több kamerás felvétel készült. Az idén is megrendezzük a Regejáró Misztrál Fesztivált Nagymaroson. Ez egy kétnapos találkozó, amelyet már tizennyolcadik alkalommal tartunk meg. A rendezvény a verséneklés köré épül, ám világzenei és népzenei előadói is lesznek – mondta Török Máté.

A csütörtök esti szabadkai koncerten felcsendülő megzenésített versek megidézték a magyar nép zivataros századait, ám voltak olyanok is, amelyek a szerelemi és vallásos hangvételű versek is. A Misztrál autentikus hangzásvilága teljesen más dimenzióba repítette a jelenlevőket. A zenekar nagyon jó hangulatot teremtett, hiszen a közönség óriási tapssal jutalmazta őket.