2024. április 18., csütörtök

Irán nem tárgyal az atomalkun túlmutató témákról

Irán nem tárgyal az atomalkun túlmutató témákról a nemzetközi közösséggel - írta közleményében Abbász Muszávi iráni külügyi szóvivő pénteken Teheránban.

"A jelenlegi körülmények között az atomalkun túlmutató kérdések megtárgyalása csak további bizalmatlansághoz vezet a megállapodást aláíró országok között" - hangsúlyozta Muszávi Emmanuel Macron francia elnök javaslatára reagálva.

Macron előző nap azt mondta: Párizs és Washington is szeretné megakadályozni, hogy Teherán nukleáris fegyverekre tegyen szert, és az esetleges újabb tárgyalásoknak az iszlám köztársaság ballisztikusrakéta-programjára, valamint egyéb, aggodalomra okot adó témákra is ki kell terjedniük.

Az Egyesült Államok 2018 májusában egyoldalúan felmondta a 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut, amelyben Irán a vele szembeni szankciók feloldásáért cserébe ígéretet tett nukleáris programja korlátok közé szorítására. Washington újra életbe léptette a büntetőintézkedéseket, azzal a céllal, hogy az atomalku újratárgyalására kényszerítse az iszlám köztársaságot szigorúbb feltételek mellett. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter elmondta: az Egyesült Államok célja az, hogy biztosítsa: Teherán ne fejleszthessen ki atomfegyvert, és az iráni rakétaprogram megfeleljen az ENSZ határozataiban foglaltaknak. Az amerikai kormány egyúttal szeretné megnyirbálni az iszlám köztársaság térségbeli befolyását, és elérni, hogy ne finanszírozzon közel-keleti terrorszervezeteket.

Haszan Róháni iráni elnök leszögezte: országa csak akkor tárgyal más kérdésekről a nemzetközi közösséggel, ha a nukleáris megállapodásban foglaltakat betartják, és felfüggesztik az amerikai szankciókat.

Bár az egyezmény európai aláírói - Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - azt mondták, hogy szeretnék megmenteni a megállapodást, sok európai cég végül engedni kényszerült az amerikai nyomásnak.

"Az európaiak eddig kudarcot vallottak. és képtelenek voltak megvédeni az iráni érdekeket Amerika illegális kilépését követően" - idézte az iráni állami televízió Muszávit.