2024. március 29., péntek

Elégedetlen az EU-bővítés ütemével a vajdasági képviselő

A nemzeti összetartozás napja alkalmából ünnepi műsorral egybekötött kerekasztal-beszélgetést tartottak Brüsszelben a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseleti Irodája (HUNINEU) és a Balassi Intézet szervezésében.

Deli Andor (Ótos András felvétele)

Deli Andor (Ótos András felvétele)

A rendezvényen részt vett Deli Andor vajdasági magyar politikus, a Fidesz listáján májusban újraválasztott európai parlamenti (EP-) képviselő, Csáky Pál szlovákiai magyar író, Kota György, a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója, Magyar Anna, a Régiók Bizottságának tagja, és Vincze Loránt romániai magyar politikus, EP-képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke. A beszélgetést Villegas-Vitézy Zsófia, a brüsszeli Balassi Intézet igazgatója moderálta.
A rendezvényt zenés műsor tette ünnepélyesebbé, amelynek során Kubinyi Júlia és a Parapács együttes több magyar tájegység népzenéjével ismertette meg a jelenlévőket. Tekintettel június 4-ére, a nemzeti összetartozás napjára, a repertoárban kiemelt szerepet kapott Erdély, a Felvidék, Kárpátalja és a Délvidék népzenéje. A beszélgetés során a felszólalók bemutatták a határon túli magyar közösségeket, és elemezték azokat a problémákat, nehézségeket, amelyekkel az anyaország határain kívül élő magyarok naponta szembesülnek. Az összejövetelnek az is egyik célja volt, hogy a résztvevők rámutassanak azokra a lehetőségekre, amelyeken keresztül az elcsatolt magyar területek jobbá tehetik jövőjüket.

Deli Andor fideszes vajdasági európai parlamenti képviselő elmondta: Szerbia és Magyarország viszonya kiváló, a két ország közös munkája példaértékű. Főként annak fényében, hogy a történelem során Szerbia és Magyarország leginkább egymással szemben állt, és nem egymás mellett. Az utóbbi idők kedvező változásait bizonyítja többek között az is, hogy a két állam magas rangú politikai vezetői már ötödször vettek részt együttes kormányülésen. Szerbia és Magyarország kapcsolatával ellentétben az EU bővítéspolitikájával, kiváltképp annak tempójával koránt sincs megelégedve a vajdasági képviselő. Szerinte az unióban nincs elég politikai tenni akarás a csatlakozási folyamat hatékony folytatására. Kiemelte azonban, hogy a most kezdődő EP-képviselői mandátuma alatt – ahogyan az elmúlt öt évben is – mindent megtesz Szerbia tagfelvételének előremozdítása és gyorsítása érdekében.