2024. március 28., csütörtök

Ukrán válság - Két ukrán katona meghalt a szakadárok tüzérségi támadásaiban

Két ukrán katona életét vesztette, nyolc megsebesült péntekre virradóra a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben, a Donyec-medencei szakadárok tüzérségi támadásai következtében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "kemény és a helyzetnek megfelelő" választ helyezett kilátásba.

"Az ukrán katonák lövetése újabb nyilvánvaló kísérlet a (minszki) tűzszüneti tárgyalások meghiúsítására. Bárki is adta ki a parancsot, az ukrán fegyveres erők kemény és a helyzetnek megfelelő választ fognak adni" - idézte Zelenszkijt a 112.ua ukrán hírportál az elnöki sajtószolgálatra hivatkozva.
Az államfő azt is közölte, hogy diplomáciai téren Ukrajna álláspontja a tűzszünet érvényesítését és a foglyok szabadon bocsátását illetően továbbra is szilárd és változatlan. Egyúttal a minszki megállapodások kirívó megsértéseként értékelte a tüzérség bevetését, ami szerinte arról tanúskodik, hogy a "zsoldosok részben kikerültek az (orosz) irányítás és ellenőrzés alól".
Zelenszkij annak a reményének adott hangot, hogy az "orosz fél visszaállítja az ellenőrzést ezen egységek fölött", és részvétét fejezte ki az elesett katonák családjainak.
Az ukrán Egyesített Erők Parancsnokságának Facebookon közzétett reggeli jelentése szerint pénteken a "fegyveresek" hétszer vették tűz alá az ukrán állásokat négy helyszínen. Novoluhanszk település közelében a minszki megállapodások által tiltott 122 milliméteres tüzérségi fegyvereket és 120 milliméteres aknavetőket vetettek be. A támadások következtében két ukrán katona meghalt, nyolc megsebesült.
A kelet-ukrajnai konfliktusövezetben a hét elején újultak ki a harcok, amelyek következtében kedden és szerdán három ukrán katona vesztette életét, és három megsebesült.
Volodimir Zelenszkij a harcok felújulásáért Oroszországot tette felelőssé. Szerdán a Facebook-oldalán azt üzente az orosz vezetésnek és a Donyec-medencei "orosz megszálló erők" parancsnokságának, hogy a fegyveres konfliktus kiélezése nem a legjobb alap a béketárgyalások újrakezdéséhez. Több hónapos szünet után szerdán ült össze Minszkben a Donyec-medencei fegyveres konfliktus tárgyalásos rendezésére életre hívott háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport.