2024. április 24., szerda

Húszan tettek záróvizsgát

Az inkluzív, fejlesztő szakpedagógus-továbbképzés hallgatói sikeresen megvédték a diplomadolgozatukat a VM4K-ban
Húsz hallgató védte meg sikeresen a diplomadolgozatát

Húsz hallgató védte meg sikeresen a diplomadolgozatát

Pénteken került sor az inkluzív, fejlesztő szakpedagógus szakirányú továbbképzés hallgatóinak diplomavédésére és záróvizsgájára a szabadkai VM4K-ban. A négyszemeszteres képzés a Vajdasági Magyar Képző-, Kulturális- és Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézetének közreműködésével valósult meg. Húsz hallgató védte meg a diplomadolgozatát, és tett sikeres záróvizsgát.

Dr. Pukánszky Béla, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézetének vezetője elmondta, hogy nagyon jó volt hallgatni a diplomavédéseket, hiszen a képzés hallgatói gyakorló pedagógusok, akik megfelelő tapasztalattal rendelkeznek.

– Az volt az érzésünk, amíg hallgattuk őket, hogy az itt szerzett tudást és kompetenciákat át fogják vinni a gyakorlatba. Minden hallgató sikeresen megvédte a dolgozatát. Ez egy szakirányú továbbképzési szak, amely a magyarországi akkreditációs elvárásoknak felel meg. A diploma honosításának feltételei folyamatban vannak – nyilatkozta dr. Pukánszky Béla.

Szarapka Dóra hallgató elmondta, hogy a képzésen rengeteg elméleti és gyakorlati tudásra tettek szert.

– Két év alatt teljesen megváltozott a hozzáállásunk az inkluzív pedagógiával, a sajátos nevelési igényű gyermekekkel és a fogyatékkal élő személyekkel szemben. Egy speciális általános iskolában dolgozom, ahova fogyatékkal élő gyermekek járnak. Az itt tanult elméleti és gyakorlati tudást alkalmazni tudom az oktatás folyamán – mondta Szarapka Dóra.

Nemes Aranka is tanítónőként dolgozik, és annak idején azért jelentkezett erre a szakra, mert szerette volna továbbképezni magát.

– Sok új dolgot tanultam, például az emberi sokféleségről, és arról, hogy miként tudunk segíteni azokon a gyerekeken, akik valamilyen fogyatékkal élnek vagy szociálisan érzékeny csoportba tartoznak. A munkám során azt látom, hogy nagyon jó, ha a gyerekek megismerkednek azzal a sokszínűséggel, amelyet a társaik nyújtanak számukra. Nagyon örülök annak, hogy látom a gyerekeken, hogy megtanultak segíteni egymásnak és hogy mennyire készségesek – osztotta meg velünk tapasztalatait Nemes Aranka.

Ősztől ismét elindul az inkluzív, fejlesztő szakpedagógus szakirányú továbbképzés a VM4K-ban. Ezenkívül még három képzés várja az érdeklődőket.

– Szeptembertől két új képzésünk lesz a VM4K-ban. A konduktor-segítő szakirányú továbbképzés, amely a Semmelweis Egyetem Pethő István Karának segítségével fog megvalósulni. Ez egy kétéves, négy szemeszteres szak lesz, és augusztus közepéig lehet majd jelentkezni. A másik új képzésünk a Károli Gáspár Egyetem Bölcsészettudományi Karának mentálhigiénés szakirányú továbbképzése. Ez a képzés szintén kétéves, és július elejéig lehet átadni a jelentkezéseket. Ismét indul az inkluzív, fejlesztő szakpedagógus szakirányú továbbképzés a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézetével karöltve. Június végéig lehet majd jelentkezni, és ez a képzés is kétéves lesz. Újraindul a mechatronika mesterképzés is, amelyet az Óbudai Egyetemmel és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával valósítunk meg – tudtuk meg Kosányi Tamástól, a VM4K képzési referensétől.