2024. április 25., csütörtök

Újból kérelmezni kell az állami jóváhagyást a hitelfelvételre

Adán leghamarabb augusztusban kezdődhet el a wellnessközpont építése

Ada község önkormányzata már évek óta tervezi az adai wellnessközpont megépítését, ami korábban a pénzhiány miatt csúszott, legutóbb viszont a pénzügyminisztérium miatt halasztották el.

Adán a tavaszon megkezdődhetett volna a beruházás, mert az adai önkormányzat azt tervezte, hogy addig 300 millió dináros bankhitelt vesz fel, és abból finanszírozza az építkezést az Adica üdültetési közvállalaton keresztül. A múlt év végén ehhez megkapták a pénzügyminisztérium jóváhagyását, de a kereskedelmi bankokkal az egyeztetés már csak a tavaszon zárult le. A szerződéskötés előtt azonban a pénzügyminisztérium azt kérte az adai önkormányzattól, hogy újból kérelmezze az állami jóváhagyást a hitelfelvételre, emiatt tovább csúszik az építkezés megkezdése – tudtuk meg Bilicki Zoltán adai polgármestertől, aki szerint optimális körülmények között is leghamarabb augusztus második felében kezdhetnek bele a munkálatokba. Megjegyezte, hogy eddig már több dátumot kijelölt az építkezés elkezdésére, de ezek önhibáján kívül mindig meghiúsultak. Valószínűleg azért, mert megpróbálta optimistán látni a dolgokat, de aztán kiderült, hogy nem minden annyira hatékony, mint amennyire szeretné.

– Ada község önkormányzata nem állt el a wellnessközpont kiépítésétől, viszont nehézségekbe ütköztünk még az építkezés elkezdése előtt. A helyi önkormányzat a múlt év november 30-án megkapta a pénzügyminisztériumtól azt a jóváhagyást, amellyel engedélyezik a hitelfelvételt. E dokumentum alapján a decemberi képviselő-testületi ülésen beépítettük a kölcsönt a 2019-es községi költségvetésbe, illetve meghoztunk több határozatot, köztük az Adica üdültetési közvállalat feltőkésítésére vonatkozót – magyarázta Bilicki Zoltán. – Az év legvégén több bankkal kezdtünk tárgyalásba, ami időbe telt. Majd amikor kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbbnek tartott bankot, és átadtuk a hitelfelvételi kérelmünket, annak az elbírálása is viszonylag hosszú időt vett igénybe. Végül a bank jóváhagyta a hitelt, és elküldte az önkormányzatnak a szerződést aláírásra. Viszont mielőtt aláírtam volna, bekérettek a pénzügyminisztériumba, ahol felhívták a figyelmemet, hogy az önkormányzatnak újra be kell adnia kérelmét a hitelfelvétel jóváhagyására. Amikor átadtuk a hatályban lévő községi költségvetést, akkor azt mondták, hogy erre a költségvetésre nem tudnak jóváhagyást adni, mert nagy a költségvetési hiány. Ez 318 millió dinár volt, ami a költségvetésünknek 53 százalékos deficitet jelentett. Az elemzés után megállapítottuk, hogy ebből 18 millió dinár a tavalyról az idei évre áthozott el nem költött összeg, valamint 300 millió dinár a kölcsön összege. A pénzminisztérium azt kérte tőlünk, hogy azt a 300 milliós kölcsönt, amit beterveztünk, vegyük ki a költségvetésből. Ezért május derekán a képviselő-testületi ülésen napirenden volt a költségvetés módosítása, töröltük a kölcsönt. A pénzügyminisztérium szerint ebben a formában már megadhatják a jóváhagyást kölcsönfelvételre. Ez várhatóan hamarosan megtörténik, illetve június 13-án egy újabb költségvetés-módosítást fogunk végrehajtani, amivel visszatesszük a 300 millió dinárt a költségvetésbe. Ez a költségvetési módosítás nekem polgármesterként jogalapot biztosít arra, hogy aláírjam a bankkal a hitelszerződést. A hitelfelvétel után írhatjuk ki a közbeszerzési pályázatot a beruházó kiválasztására, ami legjobb esetben is másfél hónapot vesz igénybe. Nagyon sajnálom, hogy még mindig a papírügyekkel bíbelődünk, de sajnos ez van, pedig az építkezési szezon elkezdődött, és az időjárás is megfelelő. A polgároknak annyit tudok üzenni, hogy nem fognak eltántorítani bennünket a céljainktól a problémák, ezeket lassan megoldjuk, és mindenki biztos lehet benne, hogy nemsokára megkezdődik az építkezés is – nyilatkozta az adai polgármester.