2024. március 28., csütörtök

Egy a nemzet

Emlékezést tartottak a doroszlói Szentkúton
Ft. Kurin István és ft. Verebélyi Árpád (Fotó: L. Móger Tímea)

Ft. Kurin István és ft. Verebélyi Árpád (Fotó: L. Móger Tímea)

A nemzeti összetartozás napja alkalmából megemlékezést tartottak a doroszlói Szentkúton.

A ft. Verebélyi Árpád főesperes, a kegyhely igazgatója és ft. Kurin István szilágyi plébános szolgáltatta, a kegytemplomban tartott ünnepi szentmisén jelen voltak a Szent György Lovagrend nyugat-bácskai tagjai is.

Ft. Kurin István prédikációjában egyebek mellett elmondta, hogy a trianoni események a nemzet számára próbatételt jelentettek és jelentenek ma is, továbbá, ami a megmaradást illeti, folyamatosan cselekvésre sarkallnak. Hangsúlyozta, az emlékezésnek különleges jelleget ad a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhely, ugyanis Szent István királyunk a Szűzanya pártfogására bízta a nemzetet.

A szentmisét alkalmi megemlékezés követte. Wilhelm József főiskolai történelemtanár tartott előadást. A történelmi összefüggések és a tények tanulságai mellett rávilágított arra, hogy a nemzeti jövő építése miatt mennyire fontos a tragédiából való felépülés, erőmerítés és az egységes továbblépés.

Az ünnepi műsorban a nemzet nagy költőinek üzenetét tolmácsolta Ristić Anita kétszeres Kazinczy-érmes versmondó. Magyar nemzeti hangú nóták, dalok előadásával emelte az ünnep hangulatát Király Szilárd zenész, énekes, a Haverock Zenekar oszlopos tagja.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.