2024. április 26., péntek
ROLAND GARROS

Eszményi elődöntő Novakkal

A Roland Garros férfi egyesének elődöntőjébe párját ritkító módon az első négy kiemelt, részletezve, a világelső Novak Đoković, a tavalyi döntős Dominic Thiem, a címvédő Rafael Nadal és a minden idők legjobbjának tartott Roger Federer jutottak be, így ma 13 órától Federer–Nadal és Đoković–Thiem párosítással játszanak. Novak és Thiem tegnap egyformán három játszmában, egészen simán nyert Alexander Zverev és Karen Hacsanov ellen.

Amanda Anisimova talán még saját magát is meglepte (Fotó: Beta/AP)

Amanda Anisimova talán még saját magát is meglepte (Fotó: Beta/AP)

Novak nem kezdett a legjobban, breaklabdák sorozatával szembesült, és a negyediket el is veszítette, amit követően Zverev a játszmáért adogatott. A világelső ekkor keményített be, kétszer is elnyerte a német adogatását a vezetéshez. A második játszmán Đoković két breakkel futott végig, a harmadik derekán pedig majdnem breaket váltottak, de amikor Novak megmenekült a nehéz helyzetből, már semmi sem állt útjában.

A női tornán csupa váratlan elődöntőst láthatunk. Az egyetlen, akinek a rangsorolás alapján eleve volt esélye, az ausztrál Ashleigh Barty, így a fő esélyessé lépett elő, viszont nem lesz túl nagy meglepetés, ha a serleget a brit Konta Johanna, a cseh Markéta Vondroušová vagy pedig az amerikai Amanda Anisimova nyeri el. Tegnap a 17 éves amerikai a volt világelső román Simona Halepet fölényesen győzte le, sikere pedig meggyőzőbb is lehetett volna, ha a második játszmában nem engedi ki a kezéből a 4:1-es vezetést. Vele egy időben Barty jutott tovább az amerikai Madison Keys ellenében. Neki is, akárcsak Anisimovának, 70 perc kellett a győzelemhez. A 28 éves Konta a párizsi elődöntőben beállította legjobbját a nagy tornákon, Barty, Vondroušová és Anisimova pedig Grand Slam-tornán először jutott a négy közé. Emellett Anisimova az első XXI. században született teniszezőnő, aki a nagy tornákon negyeddöntőbe jutott, s ezt a csúcsot tegnap elődöntőre javította. Ami a ranglistát illeti, a címvédő Halep lecsúszott a 8. helyre, Barty a tornagyőzelemmel második lehet, Anisimova már 25 helyet javított, és tegnap a 26. pozícióra jutott, Vondroušová pedig a legrosszabb esetben is 21. lesz, ami 17-tel magasabb, mint az eddigi legjobbja.

Ma az elődöntőben Konta–Vondroušová és Barty–Anisimova párosítással játszanak.