2024. április 25., csütörtök

Shakespeare a középpontban

Nemzetközi fesztivál június 27-étől július 3-áig Čortanovcin és Újvidéken

Az Én Shakespeare-em előadás bemutatója, amely Nikita Milivojević elképzelése alapján egybegyűjti az ex-Jugoszlávia leghíresebb színészeit, valamint Irina Brook mesés Viharja, továbbá A Midsummer Night’s Dream (Szentivánéji álom), a Bridge House Theatre SE20 őrült komédiája a híres Olivier-díjas George Maguire énekesszínésszel, valamint a III. Richárd a szkopjei Alekszandar Popovszki rendezésében és Sir Kenneth Branagh kultikus színészrendező All is True (Minden igazság) c. filmjének exkluzív, regionális bemutatója csak része annak a Shakespeare Fesztivál izgalmas programjának, amelyre június 27-étől július 3-áig kerül sor a festői szépségű čortanovci Stanković-villában, valamint az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban és az újvidéki Művelődési Központban.

Nikita Milivojević rendező, a fesztivál megalapítója és igazgatója bejelentette a műsort és a kísérő rendezvényeket a Dragana Milošević tartományi művelődésügyi titkár, Vladimir Gak, Inđija polgármestere, Sonja Marić, az UNIQA biztosító vállalat marekting részlegének vezetője és Aleksandar Simurdić, a Szerbiai Európa Mozgalom segédigazgatója részvételével megtartott sajtótájékoztatón a Stanković-villában. Milivojević örömmel újságolta, hogy a European Festival Association határozata alapján Inđija község Shakespeare Fesztiválja az idei évtől használhatja a „nemzetközi” jelzőt, mert megkapta a különleges európai művészi fesztiváloknak járó EFFE Label 2019/2020 elismerést.

– Ebben az évben is arra törekszünk, hogy a több mint négyszáz évvel ezelőtt született legnagyobb drámaíró, William Shakespeare darabjait szokatlan formában népszerűsítsük a mai közönségnek. Voja Brajović, Svetlana Ceca Bojković, Svetozar Cvetković, Zijah Sokolović, Vojin Ćetković, Milena Zupančić az eddig játszott Shakespeare-darabok során szerzett tapasztalataikat, élményeiket és a kulisszatitkokat osztják meg a nézőkkel Az én Shakespeare-em c. performance-ban. A műsorból kiemelném a franciaországi Théâtre National de Nice társulat Vihar c. előadását Irina Brook szövege alapján és rendezésében. Ő a híres Peter Brook rendező lánya, aki jelenlétével megtiszteli a rendezvényünket – mondta a fesztiváligazgató.

A VI. Shakespeare Fesztivált ünnepélyesen június 27-én, 19.30-kor az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban, a Jovan Đorđević Színpadon a zágrábi Gavella Városi Drámai Színház társulatának Alekszandar Popovszki rendezte III. Richard c. előadása nyitja meg, Ozren Grabarićtyal a címszerepben. Ez a fesztivál kiváló alkalom arra, hogy a hazai közönség megnézze azokat a leghíresebb előadásokat, amelyeket Shakespeare művei alapján játszanak a világon.

A rendezvény a fentebb említett All is True c. film hazai bemutatójával zárul, amelyben a híres Kenneth Branagh-t híres partnereivel, Judi Dench-csel és Ian Mc Kellennel láthatjuk.

Rossz idő esetén a szabadtéri előadásokat a Szerb Nemzeti Színházban mutatják be. Akik igénylik, azok számára Újvidékről és Belgrádból retourjáratokat szerveznek 300 dinárért. Erről és a 700–900 dináros belépőjegyek foglalásáról, beszerzéséről az érdeklődők a https://www.tickets.rs/partners linken olvashatnak, illetve a 09/00- 11-00-11-es callközpontban kérhetnek bővebb tájékoztatót munkanapon 10-től 20 óráig, szombaton 12-től 20 óráig.

A „Lenni, vagy nem lenni?” hamleti kérdésre a válaszunk egyértelmű: Ott lenni a Shakespeare Fesztiválon!