2024. április 18., csütörtök

Becsületsértésért háromszázezer

Dragan Đilas, a Szabadság és Igazság Pártjának elnöke, Belgrád korábbi polgármestere közölte: kézbesítették neki az Első Alapbíróság döntését, mely szerint Goran Vesić mostani polgármester-helyettes 300 000 dinárt köteles fizetni neki becsületsértés miatt. A bíróság erről május 7-én döntött. Đilas a Beta hírügynökségnek azt mondta: a pénzt emberbaráti célokra szánja. Azért perelte be Vesićet, mert azt mondta róla, hogy „tolvaj, aki 1,2 milliárd dinár adósságot csinált a városnak”, valamint hogy „55 millió eurót rabolt el a polgároktól”.

A Szabadság és Igazság Pártjának vezetője ma egy másik ügyben jelent meg a belgrádi Felső Bíróságon: Željko Mitrovićot, a Pink televízió tulajdonosát is beperelte, mert szintén sértegette őt, „szerencsétlen tolvajnak nevezte, és bűnözőnek, aki kirabolta Belgrádot”.

„Mitrović természetesen ezúttal sem jelent meg, pedig azt mondta, alig várja, hogy pereljem” – jelentette ki a pártvezető, és sorolta: eddig Siniša Mali volt belgrádi polgármester, a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, valamint Aleksandar Jovičić, Palilula község elnöke ellen nyert pert. Beperelte Aleksandar Vučić államfőt is, mert azt állította, hogy elrabolt 500 millió eurót, itt azonban még nem számolhat be sikerről, a tárgyalás ugyanis csak szeptemberben lesz. Đilas nem reméli, hogy az elnök megjelenik a bíróságon.