2024. március 28., csütörtök

Jövő tavaszra általános választások

Aleksandar Vučić államfő ma kijelentette: 2020 márciusában vagy áprilisában tartják a rendes országos parlamenti, valamint a tartományi és a helyhatósági választásokat.

A Prva televízió műsorában azt is leszögezte: „nem fog megtörténni,” hogy Szerbia ne nyisson meg újabb uniós tárgyalási fejezeteket. „Megnyitjuk a fejezeteket, ez persze a polgárok számára nem különösebben fontos, ám nekünk igen, mert azt jelzi, hogy hogyan dolgozunk, mely területeken értünk el haladást, melyeken nem. Vannak dolgok, melyeken változtatnunk kell, például – egyes kivételektől eltekintve, mint amilyenek a nemzetközi szerződések – többé nem lehet sürgősségi eljárással törvényeket módosítani. A költségvetési vitát idejében le kell bonyolítani, és a képviselőknek kétszer több időt kell adni a téma megvitatására. A parlamentbe be kell vezetni a nyilvános meghallgatást, magunk miatt, nem Európa miatt” – sorolta.

A szerbség számára ez a legegészségesebb

Az államfő kijelentette: az elkülönülést támogatja Koszovón, mert szerinte ez „abszolút a legegészségesebb Szerbia és a szerbség számára, referendumot pedig e téma kapcsán akkor írnak ki, amikor majd lesz javaslata a nép számára, mert pillanatnyilag nincs.

„Az elkülönülést támogatom, és nem röstellem magam emiatt, a szerbek azonban ellenzik ezt, és én megértettem az üzenetüket. Mi nem akarjuk meghallani a valóságot Koszovóról, akkor sem, ha azzal mindenki tisztában van. Az emberek ezt nem akarják elfogadni, mert érzelmileg érinti őket” – fejtegette. Az ENSZ BT ülése kapcsán, melyen a koszovói rendőrség különleges egységeinek (ROSU) a szerb többségű községekben való megjelenése miatt a koszovói helyzet lesz a téma, Vučić azt mondta, a BT-ülés „a státuskérdés miatt” fontos, de a július elején esedékes párizsi tanácskozás, melyet Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár szervezésében tartanak, „sokkal fontosabb”, noha ő maga nem biztos abban, hogy egyáltalán sor kerül-e rá.

„A Freedom House jelentésében nincs semmi új”

Az államfő megítélése szerint a Freedom House civil szervezet médiaszabadsággal kapcsolatos megállapításaiban „semmi új” sincs, két olyan szövegről van szó, melyet a tavalyi jelentés alapján fogalmaztak meg, amely pedig lényegében Orbán Viktor magyar kormányfőt és Donald Trump amerikai elnököt támadja. Szerbia számára csak az „entrefilet”-t emelték ki.

„Semmi újat nem mutat fel a Freedom House. Ez nem is jelentés, itt két szövegről van szó, az egyikben Orbán Viktort támadják, a másikban Trumpot” – fogalmazott az elnök, aki határozottan elutasítja a médiaszabadságra vonatkozó bírálatokat, melyek szerinte „a Đilas, Mišković, Šolaković mágnások uralta sajtóból  erednek. Támadnak, amiért nem akarok az N1-en szerepelni. Nem tudom, miről beszélgethetnék azokkal, akik a nap 24 órájában ostoroznak – érvek nélkül” – vélekedett Vučić, s elmondása szerint készen áll „mindenféle változtatásra az RTS-en”.

Legújabb jelentésében a Freedom House Aleksandar Vučićot és Orbán Viktort említi példaként az olyan vezetőkre, akik a független médiumok elfojtásán dolgoznak. Sarah Repucci, a jelentés szerzője az Amerika Hangja rádiónak azt mondta: „amióta Vučić van hatalmon, szembeötlő a médiaszabadság gyöngülése, ami komoly aggodalomra ad okot”.