2024. április 19., péntek

Kötelező lesz a középiskola

Nyilvános vitán a gyermekjogi törvény tervezete

Szerbiában minden gyermeknek joga van az ingyenes és minőségi általános, valamint középiskolai oktatásra, amely minden gyermek számára kötelező – áll a Gyermekjogi és a gyermekvédelmi törvény tervezetében. A legújabb tervezet most került nyilvános vitára. Azon túl, hogy előirányozza a gimnáziumok vagy szakközépiskolák kötelező elvégzését, a gyermekombudsman intézményét is bevezetné.

 A tervezet alapján kötelező lesz nagyérettségit tenni a középiskola végén.

A készítők figyelembe vették az ENSZ gyermekjogi ajánlásait, és ennek alapján a tervezet tiltja a gyermek testi fenyítését a szülő vagy a gondviselő részéről.

– Az új törvény elfogadásával fejlődni fog a gyermek családban betöltött szerepe, valamint csökkenni fog a gyermekekkel való visszaélések és erőszakos cselekmények száma is. A jogszabály majd lehetővé teszi minden gyermek számára a legjobb egészségügyi és szociális védelmet, az oktatást, a szabadidőt és a kulturális aktivitásokat – emelte ki Maja Gojković, a parlament elnöke.

Mladen Šarčević oktatási miniszter elmondta, hogy a szerbiai gyermekek 85 százaléka végzi el a középiskolát, tehát vannak olyan társadalmi csoportok, amelyeket be kell kapcsolni a középiskolai oktatásba.