2024. április 19., péntek

Hétvégi szúnyogirtási akció

A Ciklonizacija közvállalat szombatra és vasárnapra átfogó szúnyogirtási akciót tervez a tartományi székváros egész területén

Az utóbbi napokban a nagy esőzéseknek „köszönhetően” a szokásosnál jóval több szúnyog zümmög Újvidéken, a Ciklonizacija közvállalat bejelentette, hogy harcba száll a vérszívó rovarokkal.

A Ciklonizacija közvállalatban elmondták, hogy a szúnyogirtást repülőgépekkel, helikopterekkel, csónakokból, valamint ULV generátorokkal ellátott járművekkel végzik majd.

Dario Aćimović, a Ciklonizacija közvállalat sajtófelelőse elmondta, hogy a rengeteg csapadék miatt megnőtt a folyók, így a Duna vízszintje is, a magas hőmérséklet pedig kedvezett a szúnyoglárvák kifejlődésének. Ennek eredményeként, Újvidéken és a környéken nagyon elszaporodtak a szúnyogok – olvasható a 021.rs hírportálon.

– A tartományi székvárosban már két hónappal ezelőtt elkezdtük a szúnyogirtási akciót annak érdekében, hogy a városban és a peremvárosi településeken ne történjen szúnyoginvázió. Kihasználtuk azokat a napokat, amikor hatékonyan lehet irtani a szúnyoglárvákat és a kifejlődött szúnyogokat – mondta Aćimović. Megjegyezte, hogy nemcsak Újvidéken, hanem a régióban a terepi- és vízviszonyok következtében rendkívül összetett a szúnyogirtás folyamata. – Mivel a Duna, a Tisza és a Temes vízállása is folyamatos emelkedést mutat, sok helyen az árterületek is víz alatt vannak, az árterületek pedig ideálisak a szúnyoglárvák kifejlődésére. Ugyanez a helyzet a szennyvízelvezető csatornák esetében is. A szokatlanul hosszan tartó esős időszak nagyon kevés időt hagy a szúnyogirtási akciókra. A Ciklonizacija közvállalat csapatai ezért folyamatosan készenlétben állnak, a terepen naponta követik az időjárási fejleményeket, és azok függvényében tervezik a bevetéseket – magyarázta Aćimović.

A közvállalat az idei, átfogó szúnyogirtási akció keretében minden rendelkezésére álló emberi és műszaki eszközt be fog vetni a rovarok irtása érdekében.