2024. április 25., csütörtök

Nagytakarítás a Bácskai Nagycsatornában

Vajdaság 1,1 millió eurót kap az Európai Uniótól a Bácskai Nagycsatorna megtisztítására vonatkozó tervek elkészítésére. Erről írtak alá ma szándéknyilatkozatot az EU, az eurointegrációs, a környezetvédelmi minisztérium, a tartományi környezetvédelmi titkárság, valamint Verbász község képviselői.

Vladimir Galić szaktitkár elmagyarázta: a remediálás (amely kifejezéssel emlegetik ezt a projektumot) ebben az esetben azt jelenti, hogy Verbásznál lezárják a csatorna legszennyezettebb, hat kilométeres szakaszát, majd Verbász és Bezdán között eltávolítják, valamint átdolgozásra elszállítják az évtizedek során felhalmozódott üledéket.

A 118 kilométer hosszú (történelmi nevén) Ferenc-csatorna szennyezettsége Európa e részének egyik legsúlyosabb ökológiai problémája, környezetvédelmi szempontból ez a kontinens egyik legsötétebb pontja. A verbászi csomópontnál a legnagyobb mértékű a vízfolyam szennyeződése, főként a verbászi, kúlai és cservenkai ipari szennyezés, valamint a kommunális szennyvíz beáramlása miatt.

– Nem most indult a csatornatisztítási projektum. Mivel igen bonyolult műveletről van szó, három szakaszra bontották: az első és a második fázis, vagyis a fő kollektor és a verbászi központi víztisztító építése befejeződött, most a munkálatok harmadik, legnehezebb része, a remediáció következik – magyarázta Galić. Arra emlékeztetett, hogy a köztársasági és a tartományi költségvetésből 2017-ben és tavaly 150-150 millió dinárt, a kúlai önkormányzat büdzséjéből pedig 300 millió dinárt fordítottak a kúlai községi szennyízelvezető hálózat kiépítésére, hiszen enélkül a víztisztító berendezésnek sincs értelme. – Fontos, hogy az uniós integrációval foglalkozó minisztérium elfogadta a csatorna megtisztítására irányuló projektumunkat, és az újjáélesztést az EU által finanszírozott PPF 8 (Programme for Prosperity and Fairness) program alapján készítjük elő. Az EU előcsatlakozási alapjaiból 19,7 millió euró érkezik, a köztársasági kormány pedig 1,3 millió euróval járul hozzá a nagy terv végrehajtásához. Az EU–PPF program a környezetvédelmi, szállítási és energiaügyi infrastrukturális projektumok dokumentációjának előkészítését segíti – ismertette a titkár. A csatornatisztítási projektumban szerbiai és uniós szakemberek egyaránt részt vesznek, a legfőbb ellenőr szerepét az Európai Bizottságnak a nagyprojektek előkészítését segítő JASPERS-csoportja látja el – ismertette a tartományi szaktitkár. A Bácskai Nagycsatorna megtisztítása összesen mintegy 27 millió euróba kerül.