2024. március 29., péntek
ROLAND GARROS

Đoković előtt a visszavágók sora?

A munka könnyebb részét sikerült hibátlanul elvégezni, hisz Novak Đoković játszmaveszteség nélkül jutott be a Roland Garros negyeddöntőjébe. A serlegig még három győzelem szükséges – hiszen nem tagadja, hogy Párizsban a trófea megszerzése a cél, bármennyire is Rafael Nadal a salak királya. Érdekes, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy mindhárom mérkőzés visszavágási próbálkozás lehet a legutóbb elszenvedett vereségekért.

Wawrinkának kapóra jöhetett volna az esőszünet, de nem tudott újítani (Fotó: Beta/AP)

Wawrinkának kapóra jöhetett volna az esőszünet, de nem tudott újítani (Fotó: Beta/AP)

Novak ma a német Alexandar Zverevvel játszik, aki ellen tavaly az évzáró mestertorna döntőjében veszített, noha mindössze pár nappal korábban a csoportban simán győzött. A némettel 2:2-re áll a mérlege, a győzelem pedig nemcsak elődöntőt és pozitív mérleget jelentene, hanem azt is, hogy minimum 360 ponttal növeli az előnyét a világranglistán.

Ha Zverevet sikerül legyőzni, pénteken az elődöntőben a ThiemHacsanov csata továbbjutója következik. Papíron az osztrák az esélyesebb, de az volt a nyolcaddöntőben Juan Martín del Potro is, az orosz mégis szép játékkal nyert. Thiemmel 6:2 Novak mérlege, ám ha Hacsanov jönne, vele csak 1:1, és amikor legutóbb játszottak, az ősszel a párizsi teremtorna döntőjében, meglepetésre az orosz győzött.

A harmadik visszavágó a római döntőért lenne esedékes, és éppen ezt a Nadal elleni csatát szeretné Đoković, mert az olasz fővárosban 6:0-ra elveszített első játszmát csakis egy még rangosabb torna döntőjében aratott győzelemmel lehetne feledtetni. Nem sokat számít, hogy Nadal tizenegyszer győzött Párizsban, hisz salakon hétszer is kikapott Novaktól, ami Federernek például csak kétszer sikerült.

Roger tegnap a svájci rangadón Stan Wawrinka ellen 2:1-re vezetett, amikor eleredt az eső. Wawrinka reménykedhetett, hogy a szünetet követően változik a játék képe, ám az első számú svájci jól kapta el a fonalat a kényszerpihenő után, és hamar eldöntötte a találkozót. Federerre az elődöntőben Nadal vár, aki magabiztosan jutott túl Nisikorin.

Hétfőn délután és este Zverev csak az első játszmában bajlódott Fabio Fogninivel, Thiem, a francia szurkolók őszinte sajnálatára, semmi esélyt nem hagyott Gaël Monfilsnak, míg Hacsanov kihasználta az alkalmat, és simán legyőzte a sérülés miatt a mozgásban láthatóan korlátozott Del Potrót.

Női egyesben Konta Johanna lett az első elődöntős a Sloane Stephens feletti könnyű győzelemmel, és a MartićVondroušová mérkőzés győztesét várja, míg a felső ágon ma a HalepAnisimova és BartyKeys meccseket tartják meg. Női párosban Babos Tímea és Kiki Mladenović 1:4-ről fordítottak a döntő játszmában Sam Stosur és Suhaj Dzsang ellen, és a rövidítéssel jutottak a négy közé. Babos és Fucsovics előző este nem harcolták ki a vegyes páros negyeddöntőjét, mint ahogyan a Lajović, Tipsarević férfi páros sem maradt versenyben.