2024. április 19., péntek
NEMZETEK LIGÁJA

Jöhet az első final four

Ma este utolsó szakaszába lép az első alkalommal megrendezett UEFA Nemzetek Ligája. Az 55 válogatottat felvonultató nemzetközi kupasorozatban a négy divízió csoportküzdelmei után ezen a héten az A osztály négy csoportelsője küzdhet meg a trófeáért. A versenyben maradt csapatok közül először Portugália és Svájc méri össze erejét, holnap pedig a Hollandia–Anglia csatára kerül sor az elődöntőben. A végeredményt nehéz megjósolni, az azonban biztos, hogy négy összecsapást láthatunk majd, hiszen a válogatottak a harmadik helyért is mérkőznek.

A portugáloknál Cristiano Ronaldo is csatlakozik a csapathoz, aki így hazai pályán szerezhet újabb elsőséget a Seleçãóval. Az ötszörös aranylabdás idén 28 gólt szerzett a Serie A-ban, a Juventusszal pedig megnyerte az olasz bajnokságot. Fernando Santos portugál szövetségi kapitány még számít a „nagy öregekre”. A védelemben továbbra is hadra fogható Pepe, ugyanakkor a fiatalítás jelei is megmutatkoznak, mert a 19 éves támadó, João Félix is helyet kapott a keretben. „A játékosok mindig mindent beleadnak a pályán, amikor saját országukat képviselik. Egy nagyon komoly trófeáért harcolunk, amelyet először mi nyerhetünk meg” – nyilatkozta Santos a mérkőzés előtt. A svájciak nem kis meglepetésre Belgiumot utasították maguk mögé a csoportkörben. Vladimir Petković gárdája 5:2-vel ütötte ki a vb-elődöntőst, a remek formát pedig szeretnék átmenteni a négyes döntőre is. Gareth Southgate kellemes helyzetből készülhet a hajrára. Harry Kane és Raheem Sterling is segítheti az angolokat az Oranje ellen, a hollandoknál Memphis Depay okozhat fejtörést a szigetországi védőknek.

A torna utolsó szakaszát Portugáliában rendezik, Ronaldóék Portóban játszanak a svájciakkal, az angol–holland párharcra Guimarãesben kerül sor. A bronzmeccset és a döntőt június 9-én, vasárnap játsszák.