2024. március 28., csütörtök

Identitásmegőrzés és óvodapedagógia

Szőke Anna az első vajdasági Brunszvik Teréz-díjas

Dr. Szőke Anna nyugalmazott óvodapedagógus a múlt héten vette át Budapesten, a Vigadóban a Brunszvik Teréz-díjat. Ez az emberi erőforrások minisztere által adományozható egyik legmagasabb szakmai elismerés, amely kiemelkedő óvodapedagógiai munkáért, valamint az óvodapedagógus-képzésben való kiemelkedő munkát végző oktatók elismerésére adományozható. Szőke Anna az első vajdaságiként vehette át a díjat Kásler Miklóstól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának jelenlegi miniszterétől.

Szőke Anna óvodapedagógus és etnográfus, a magyar kisebbségi kultúra és a délvidéki magyarság néprajzi kutatásának kiemelkedő személyisége. Emellett óvodapedagógiai munkássága nem csupán itt a délvidéken, hanem széles körben ismert. Nevéhez fűződik a többi közt a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének megalapítása, a Vajdasági Magyar Óvodások Színjátszó Találkozójának létrehozása. 2000-ben jelent meg az Elszaladt a kemence című könyve, mely Magyarországon is forradalmasította az óvodai programot. A kétezer példány nagyon gyorsan elkelt, mivel ez volt az első ilyen jellegű kiadvány.

Kritikusai szerint tudományos írásai szakmai szempontból színvonalasak és igényesek. Szőke Anna az óvodapedagógia terén kifejtett, valamint néprajzi munkássága révén is jelentős mértékben járult hozzá a Szerbiában élő magyarság identitásának megőrzéséhez. A Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöki tisztségét 2013 óta tölti be. Számos díjat, elismerést kapott már eddig is. Egy évvel ezelőtt a vajdasági magyarság néprajzi kutatása terén kifejtett munkája és eredményei elismeréseként a Magyar Néprajzi Társaság Pro Ethnographia Minoritatum emlékéremmel tüntette ki. 2013-ban pedig a magyar néprajz területének legrangosabb elismerésében, Győrffy István Emlékéremben részesült. Azt az elismerést Debrecenben vette át, ahol néprajzi tanulmányait folytatta és ahol doktorált is.

Könyvek, kiadványok, néprajzi tanulmányok egész sora kapcsolódik dr. Szőke Anna nevéhez. Vajdaságban jelentős eredményeket ért el a néprajzi hagyományok gyűjtése, a vallási néprajz és a társadalomnéprajz területén. Különösen kiemelkedő a szórványban élő magyarság néprajzának felkutatása és leírása. A nyugalmazott óvópedagógus, népművelő, néprajzkutató többi között a Magyar Életfa díj egyik kitüntetettje is. 2000 óta a Magyar Kultúra Lovagja, 2009-ben Aracs-díjban részesült. Több mint tíz évig volt a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke is. 2010-ben szülőfaluja, Kishegyes díszpolgárává avatták.