2024. március 29., péntek

Zelenszkij Moszkvának: a harcok felújítása nem a legjobb alap a tárgyalások újrakezdéséhez

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán azt üzente az orosz vezetésnek, illetve a Donyec-medencei orosz megszálló erők parancsnokságának, hogy a fegyveres konfliktus kiélezése nem a legjobb alap a tárgyalások újrakezdéséhez.

Az ukrán államfő arra reagált, hogy kedden és szerdán összesen három ukrán katona esett el és három megsebesült a kelet-ukrajnai fronton kiújult harcokban.

"A konfliktus kiélezése nem a legjobb alap a minszki tárgyalások újrakezdéséhez. Fölösleges emlékeztetniük bennünket annak lehetőségére, hogy Önök fokozhatják agressziójukat" - írta a Facebookon, konkrétan nem nevesítve, kinek címezi az üzenetet.

A Brüsszelben tartózkodó ukrán elnök hozzáfűzte, hogy a nap folyamán megvitatja európai tárgyalópartnereivel az orosz agresszió eme "nyílt demonstrációját".

A tervek szerint szerdán ül össze ismét több hónapos szünet után Minszkben a Donyec-medencei fegyveres konfliktus tárgyalásos rendezésére életre hívott háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport.

Zelenszkij Facebook-üzenetében hozzátette: az ukrán küldöttség Minszkben emlékeztetni fogja az orosz felet arra, hogy az erő pozíciójából nem folytathat párbeszédet Kijevvel.