2024. március 29., péntek

Felújították a Régi Mesterségek Házát Zentán

Tematikus nyílt napokkal készülnek a látogatóknak

Az őseink mesterségeit bemutató, sokszínű gyűjteménynek helyet adó épületet a magyar kormány egymillió-százezer dináros összértékű támogatásából újították fel.

A felújítást a magyar kormány támogatta (Horváth Zsolt felvétele)

A felújítást a magyar kormány támogatta (Horváth Zsolt felvétele)

Az 1943-ban elhunyt dr. Milivoj Borđoški neves zentai orvos, kórházigazgató egykori háza már eléggé romos állapotban volt, így az utcai részen az épület homlokzatát visszaállították eredeti formájába – mesélte Pecze Árpád, a Régi Mesterségek Házának alapítója, aki elmondta, hogy a padláson, a kéménynél két elkorhadt horogfát is kicseréltek, és új cserépléceket is tettek. Ezenkívül az udvari részt is renoválták, a kerítés, a kapu és a nyílászárók is be lettek festve. Az ide látogató vendégek kalauzolását a család minden tagja el tudja végezni, így hétvégeken akár egy autóbusznyi érdeklődő is érkezhet, s meg tudják mutatni nekik a legérdekesebb tárgyakat. Pecze Tamás, Árpád történelem szakot végzett fia egy biztonsági kamerarendszer beszerzését és felszerelését is megpályázta, de sikertelenül, pedig arra nagy szükségük lenne. S ha már ott tartunk, hogy mi kellene még, a tulajdonos elmondta, hogy a toalettet is ki kellene bővíteniük, meg az alsó lakás mellé egy lépcsőházat is építeni kellene, hogy a lakás felett egy nagyobb kiállítási termet tudjanak kialakítani, hogy még nagyobb létszámú csoportokat fogadhassanak.

A gyűjteménynek helyet adó épület kicsinosítása mellett az elmúlt időszakban újabb érdekes antikvitásokat is sikerült beszerezniük a Régi Mesterségek Háza működtetőinek. Így egy üzemképes hőléggép mellett egy úgyszintén működőképes gőzgéppel is gazdagodtak. Ezzel Pecze Árpádnak egy harmincéves álma teljesült. Korábban is rábukkant már egyre, de az nagyon drága volt, és meg is vásárolták az orra elől. A fent említetteken kívül egy nagyon kicsi, hordozható, beépített hangtölcsérrel rendelkező, kurblis gramofonnal is sikerült gazdagítania az eddig is impozáns gyűjteményt.

Árpád elmondta azt is, hogy 1985 óta, vagyis a gyűjtemény megalapítása óta három újan vásárolt Renault 4-est is elhasznált, mire összeszedte a múzeumban található több mint tízezer tárgyat, s manapság már nem is megy vidékre, mert szinte mindent beszerzett, amit akart, ezért ritkán talál újabb izgalmas dolgokat. Mindössze egy hirdetésük van egy újságban, és azon keresztül keresnek újabb tárgyakat.

Pecze Árpád az elmúlt évtizedekben munkájából kifolyólag a világ számos országába ellátogatott, és szabadidejében bejárta a helyi műszaki múzeumokat. E látogatások során döbbent rá, hogy tájékunkon a nagyvárosokban nincs hasonló jellegű gyűjtemény, ezért döntötte el, hogy létrehoz egy vajdasági jellegű műszaki múzeumot. A Régi Mesterségek Házát az érdeklődők egész évben látogathatják, hétköznapokon legfeljebb 16 látogatót tudnak fogadni, s arra kérik az érdeklődőket, hogy látogatásuk előtt egy nappal jelezzék érkezésüket.

Kiemelte, hogy ezen a nyáron is egyik hétvégén tartanak nyílt napokat, ettől az évtől kezdve minden évben kiemelnek két közismert zentai mesterembert, és az ő mesterségükre helyezik a hangsúlyt. Így az idei nyílt napokon Kapás Sándor szódaüzemét, valamint Tóth Bojnik Géza kovácsműhelyét mutatják be.

A Régi Mesterségek Háza megtekintéséhez a 063/896-4780-as mobilszámon lehet jelentkezni.