2024. április 23., kedd

Kunok képes krónikája

Fotókiállítás Bácsfeketehegyen

Egyedi és nagyon hangulatos fényképkiállítás nyílt Bácsfeketehegyen a kultúrotthon emeleti termében. A közönség Karácsonyi Sándor filmrendező fényképeiből láthatott egy összeállítást, amely a Kunok képes krónikája címet viseli. Az egybegyűlteket a házigazdák nevében Sárközi István üdvözölte, majd Nagy András, a regnáló nagykun kapitány nyitotta meg a tárlatot.

Karácsonyi Sándor a megnyitón (Lakatos János felvétele)

Karácsonyi Sándor a megnyitón (Lakatos János felvétele)

Karácsonyi Sándor filmrendező három évig dolgozott a Kunok hazája című dokumentumfilmen. Ebben az időszakban születtek a képek, melyek mindegyike kötődik a filmhez.

– Már a forgatási időszak elején éreztem, hogy itt olyan arcok, portrék jönnek elő a Kiskunságból és a Nagykunságból, hogy ezeket fotográfiával is meg kell örökíteni. A forgatással párhuzamosan minden szereplőmet lefényképeztem, hogy abból egy archív portrésorozat jöjjön össze. Amikor véget ért a forgatás, akkor jöttem rá, hogy egy kiállításra való fotóanyag gyűlt össze. Minden kép a filmhez köthető, de képeket klasszikus portrébeállításban fényképeztük. Ez nem egy megrendelt feladat volt, hanem magamnak tűztem ki célul, hogy ezek az emberek egy archívumban meg legyenek örökítve – mondta el Karácsonyi, majd arról is szólt, hogy a képek régies stílust képviselnek. A felvételek digitális technikával készültek, de a fényelésük múltidéző hangulatú. A portrékon kun kötődésű, értékes emberek láthatók, de a sor nem teljes, fogalmazott az alkotó.

– Ez egy gyűjtésnek a kezdete, még sok-sok embert szeretnék ebben a sorozatban kiemelni. Az eddigi hároméves kutatómunkámba mindössze ennyi fért bele, de ez nem egy lezárt történet. Még fel kell kutatnom azokat, akik a kun identitást őrzik, de ez egy nagyobb munka lesz – mondta Karácsonyi.

A kiállítást először Karcagon mutatták be, s azóta járja a kun településeket. Bácsfeketehegyen megtekinthető egészen a meggynapok rendezvénysorozat végéig, amire június 9-én, vasárnap kerül sor.