2024. április 25., csütörtök

Magyarázatot követel az RMDSZ a pápa cenzúrázására

Érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartja sok romániai magyar, hogy a kormányőrség (SPP) „átterveztette” a pápa miseruháját, amelyet Erdélyben viselt. A román illetékesek egy magyar nyelvű felirat miatt avatkoztak közbe, illetve folyamodtak cenzúrához (sikerrel), amire az RMDSZ magyarázatot vár az akció szervezőitől. 

Átiratban kért magyarázatot a Ferenc pápa csíksomlyói (Şumuleu Ciuc) miseruháján szereplő magyar felirat letakarására a kormányőrségtől a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakciója, elfogadhatatlannak tartva a biztonsági szolgálat eljárását.

A bel- és külföldi közméltóságok védelméért felelős állami szervezet (testőrség) felszólítására ugyanis le kellett takarni a római katolikus egyházfő csíksomlyói miseruhájára (kazulájára) hímzett Járjunk együtt! magyar nyelvű mottót, továbbá a „Ferenc pápa Romániában, 2019. május 31. – június 2.” szöveget, amely emiatt nem volt látható a múlt szombati szentmisén.

Urbán Erik, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója is megerősítette, hogy a kazulán a román kormányőrség takartatta le a magyar feliratot.

Az RMDSZ képviselőházi frakciója átiratot küldött Lucian-Silvan Pahonţu tábornoknak, a kormányőrség igazgatójának, elfogadhatatlannak minősítve a magyar felirat eltüntetését, egyszersmind egyértelmű állásfoglalásra szólítva fel a szolgálatot.

Korodi Attila frakcióvezető közölte: arra is választ várnak, hogy ki rendelte el a miseruhán szereplő szöveg elfedését, miként befolyásolta a felirat a csíksomlyói pápalátogatás által megkövetelt biztonsági intézkedéseket, s mit tesznek az illetékesek a hasonló incidensek elkerülése érdekében.

„Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk az intézkedést, a kormányőrség olyan kérdésbe szólt bele, amire nincs felhatalmazása. Az intézmény nem kerülheti meg a válaszadást, ugyanakkor meg kellene neveznie azt is, ki kérte őket arra, hogy a tisztjeik így nyilvánuljanak meg a csíksomlyói pápalátogatás idején” – jelentette ki Korodi.

A képviselőházi RMDSZ-frakció a héten előbb faxon továbbította az átiratot a SPP-hez, majd egyik tagja személyesen is eljuttatta a címzettnek. A dokumentumot először nem akarták átvenni, végül egy tiszt mégis kötélnek állt, ám nem iktatta az átiratot. Korodi szerint ez a magatartás sokat elárul arról, miként értelmezik a kormányőrségnél a közintézményi státust.

Az SPP-nek nem tetsző szertartási ruha a június 1-jei szentmise előtt egy héttel készült el. Tervezője és kivitelezője a szatmári Sabău Trifu Cristina egyházművész. A Vatikán bele is egyezett abba, hogy az egyházfő ebben pontifikálja a csíksomlyói szentmiséjét.

A pápa biztonságáért felelős állami szervezetet azonban ez nem érdekelte, és szinte az utolsó pillanatban elrendelte a magyar felirat eltávolítását. A szervezők ezt úgy oldották meg, hogy a logóra rávarrtak egy sávot, amely eltakarja a szöveget.

A módosításról előzőleg a Vatikánt is meggyőzte a román hatóság, amely több érthetetlen intézkedést is foganatosított. Az SPP emberei a szentmise előtt rendkívül idegesen és gyanakvóan viselkedtek, még a papokat is csak nagy nehezen engedték az oltárhoz.

Önkényesen csökkentették az önkéntesek számát is, a misére pedig minimális ellenőrzés nélkül is beengedték az érkezőket a bekerített területre.