2024. április 24., szerda

Jövőre is kiemelt támogatásra számíthat a nemzetpolitika

Június második felében tartják a jövő évi magyarországi költségvetés általános és részletes vitáját, a zárószavazásra pedig július 12-én kerül sor az országgyűlésben. A 2020-as költségvetési törvényjavaslat a héten vált ismertté. 

Az Országgyűlés korábbi ülése (Fotó: MTI)

Az Országgyűlés korábbi ülése (Fotó: MTI)

A „csomagból” kiderül, hogy az idei évhez hasonlóan jövőre is kiemelt támogatásra számíthat a nemzetpolitikai terület. A külhoni magyarságot segítő programok finanszírozását bonyolító Bethlen Gábor Alapkezelő előirányzata jelentősen bővülne, az eredetileg előirányzott idei 28 milliárddal szemben csaknem 46,5 milliárd forintot tehet ki.

Ebből a nemzetpolitikai célú támogatásokra 37 milliárdot, a Rákóczi Szövetség részére több mint egymilliárd forintot, a Határtalanul! programra az ideihez hasonló összeget, több mint ötmilliárdot, a Magyarság Háza finanszírozására pedig 224 millió forintot különítenének el. Utóbbi némileg szintén magasabb az ideinél.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően több tárcánál is megjelennek a külhoni magyarok támogatását szolgáló összegek.

A legjelentősebb tételt, csaknem 34 milliárd forintot (működési és felhalmozási kiadásként) a külgazdasági és külügyi tárca különítené el a határon túli gazdaságfejlesztési programok finanszírozására. Ez a minisztérium kezeli a csángó–magyar együttműködési programot is, amelyre jövőre 532 millió forintot irányoz elő.

A miniszterelnökség fejezetében a nemzetpolitikai tevékenység támogatására 5,42 milliárd forintot fordítanának, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet pedig az idei 1,2 milliárddal szemben több mint 1,3 milliárdos támogatásra számíthat az előterjesztés alapján.

A külhonban szolgálatot teljesítő egyházi személyek támogatására 420 millió forintot, a határon túli egyházi intézmények fejlesztésére 300 milliót, a külhoni és diaszpórában élő magyarság egyházi támogatására 500 milliót szánnának. Határon túli műemlékfejlesztésre pedig további 250 millió forintot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetében a határon túli felsőoktatás támogatása 3,32 milliárd forinttal jelenik meg, a köznevelési feladatok 236 millióval, a határon túli kulturális feladatok 98 millió forinttal szerepelnek.