2024. március 28., csütörtök

Ötletből valóság

Agrárvállalkozói konferencia és innovációs verseny Zentán

A Pro Scientia Naturae Alapítvány szombaton harmadik alkalommal szervezte meg az Ötletből valóság elnevezésű vajdasági (agrár)vállalkozói konferenciát és innovációs versenyt a zentai Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodában.

Dr. Muhi Béla megnyitja a rendezvényt (Szögi Csaba felvétele)

Dr. Muhi Béla megnyitja a rendezvényt (Szögi Csaba felvétele)

Az idei rendezvény témája az új, egészséges piaci termékek bevezetése volt. A konferencián a következő szakelőadók tartottak előadást: dr. Lengyel László tagozatvezető (Innováció és smart megoldások a mezőgazdaságban, vajdasági példák, fejlesztési lehetőségek), dr. Muhi Béla egyetemi tanár, a verseny ötletadója (Új kihívások az agrármarketingben), Lengyel István vállalkozó (Reel chocholate – Egy zentai jó példa bemutatása), Kulcsár Sarolta programkoordinátor (Kreatív gondolkodás, egyéniségfejlesztés, csapatmunka), dr. Námesztovszki Zsolt egyetemi docens (Informatika a mezőgazdaságban), valamint Kenyeres Emil termelő (Kecsketejből készült termékek – Egy kispiaci jó példa bemutatása).

A megnyitó előtt Kulcsár Sarolta programkoordinátor nyilatkozott lapunknak a rendezvény menetéről és alapgondolatairól. Elmondta, a Pro Scientia Naturae Alapítvány azon megfontolásból kezdte megszervezni ezt a programot, mert rendkívül fontosnak tartotta, hogy az új innovációs ötletek valahol teret nyerhessenek, és hogy a tudományág iránt érdeklődő középiskolások és egyetemisták megszólíttassanak a verseny által, és kibontakoztathassák kreatív gondolatmeneteiket. A fő cél, hogy az üzleti tervek mentén olyan nyerő ötleteket találjanak ki, melyek meg is valósulhatnak a későbbiekben. Lényeges szempont még, hogy mindezt csapatmunka által tudják realizálni, hiszen ma már a munkaerőpiac elvárásai közé tartozik ez is. Szeretnék őket arra serkenteni, hogy olyan terveket szüljenek, melyek később akár az egész életútjukat meghatározhatják. Ezúttal kilenc csapat jelentkezett a megmérettetésre, amelyek tagjai a nap folyamán bemutatták prezentációikat. Előtte azonban végighallgathatták a szakmai konferenciát, ahol többek között két jó vállalkozói példán keresztül azt is láthatták, hogyan valósulhatnak meg piacképes módon az innovációs tervek a gyakorlatban.

A rendezvény támogatója a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány volt, együttműködő partnere a Szent István Egyetem Kárpát-medencei Agrár és Vidékfejlesztési Innovációs Központja

Eredmények

A Juhász Bálint, dr. Lengyel László, dr. Muhi Béla és Balog Eszter összetételű zsűri a következőképpen értékelte a prezentált munkákat:

I. díj: Green Fusion – Tarján Barbara, Papp Zoltán; mentor Kőrösi Sóti Beáta

II. díj: Droopus – Kovács Martin, Ozsvár Kristóf; mentor Tandari Emese

III. díj: BioSkin – Horvát Kitti, Salbak Nikoletta; mentor Tandari Emese

III. díj: Fejbetörők – Szűcs Szilvija, Mizser Eleonóra, mentor Kelemen Cvitkó Ibolya

Különdíj – legjobb összhang, design: Szügyi Edina, Koleszár Cintia, Bede Zsanett; mentor Drenyovszki Gyöngyi

Különdíj – marketing, megjelenés, meggyőzés, reklám: Katon Nóra, Remete Krisztina, Cseh Andor; mentor Kőrösi Sóti Beáta