2024. április 20., szombat
MOTOGP – OLASZ NAGYDÍJ, MUGELLO

Új győztes a Ducatinál

A szezon eddigi legizgalmasabb versenyével szolgált a MotoGP Olasz Nagydíja a mugellói pályán, amely a hosszú célegyenese miatt papíron leginkább a Ducatinak kedvezett, ám az olasz márka versenyzőinek így is keményen meg kellett küzdeniük a riválisokkal. Köztük Marc Márquezzel, akinek bár ez az egyik leggyengébb pályája, mégis megszerezte az első rajthelyet, és idei ellenállhatatlan formájáról az is sokat elárul, hogy noha a futam előtt csupán nyolc pont volt az előnye a tabellán, a fogadóirodák már ekkor is csak 1,06-szoros pénzt fizettek év végi bajnoki címére.

Danilo Petrucci első vb-győzelmét ünnepelte (Fotó: Beta/AP)

Danilo Petrucci első vb-győzelmét ünnepelte (Fotó: Beta/AP)

A spanyol a versenyen is hozta megszokott rámenősségét, noha végig szoros csatában állt Andrea Dovizioso és Danilo Petrucci Ducatijával, valamint a 13. helyről rajtoló Álex Rins Suzukijával. Senki nem tudott előnyt kiépíteni, ez a négyes végig együtt maradt, és mindegyikük haladt az élen is a futam során. Számos előzés történt köztük, az utolsó körben pedig a Honda és a két Ducati egymás mellett fordult be az 1-es kanyarban, az ebből a legjobban kijövő Petrucci pedig képes volt megőrizni a vezetést a leintésig Márquez és Dovizioso előtt. Ez volt az olasz legelső győzelme világbajnoki szinten, hiszen azóta, hogy 2012-ben közvetlenül a MotoGP-ben debütált, csak néhány dobogóig jutott, idénre azonban megkapta a gyári szerződést a Ducatitól. Hazai közönsége előtt elérzékenyülve hallgatta az olasz himnuszt a dobogó tetején.

A hétvégének védekező felfogásban nekivágó Márquez még növelni is tudta előnyét a tabellán, Dovizioso pedig azzal vigasztalódhatott, hogy két tizeddel megjavította a MotoGP sebességrekordját, amelyet egy évvel ezelőtt szintén ő állított fel ugyanitt: idén egy alkalommal a 356,7 km/h-t is elérte a célegyenes végén a Ducati. Szörnyű hétvégét tudhat viszont maga mögött a Yamaha, hiszen Valentio Rossi csak a 18. helyről rajtolt, majd el is esett, s Maverick Viñales 6. helye lett a márka legjobbja.

A Moto2-ben összejött a Márquez-siker Marc öccse, Álex révén, a Moto3-ban pedig Tony Arbolino első alkalommal nyert, így a legkisebb kategória legutóbbi 11 versenye mind különböző győztest hozott.

Az Olasz Nagydíj végeredménye: 1. Danilo Petrucci (olasz, Ducati) 41:33,794, 2. Marc Márquez (spanyol, Honda) +0,043 másodperc hátrány, 3. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +0,3, 4. Álex Rins (spanyol, Suzuki) +0,5, 5. Takaaki Nakagami (japán, LCR Honda) +6,5 stb.

A világbajnokság állása: 1. Márquez 115 pont, 2. Dovizioso 103, 3. Rins 88, 4. Petrucci 82, 5. Rossi 72 stb.