2024. április 24., szerda
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Ünnepelhet Ecuador

Richard Carapaz győzelmével ért véget a Giro d’Italia, az országúti kerékpáros szezon első háromhetese. A Movistar csapat ecuadori hegyimenőjének diadala a végső erőpróbákon, a szombati kőkemény hegyi szakaszon és a tegnapi veronai egyéni időfutamon sem került veszélybe. Carapaz sikerével az első ecuadori lett, aki Grand Touron (háromhetes) győzött.

Szombaton a befutóval együtt öt nagy meredek várt a mezőnyre. Mindenki tűzijátékra számított, hiszen ez volt az utolsó lehetőség komoly időkülönbségek kialakítására. Az első vállalkozó López volt, aki már a második komoly emelkedőn megindult, és szétcincálta a sort. Csak a legerősebbek maradtak elöl, igaz, Nibali és Roglič kicsit lemaradt, és csak lejtmenetben zárkózott fel. A csoport hamar felért a nap szökéséhez, de innen újabb elmenés indult az összetettre veszélytelen emberekkel.

Az etap további részében a Movistar olyan iramot diktált, amiből szinte képtelenség volt betámadni Carapazt. A gyors egymásutánban következő két utolsó hegyen már a csapattárs Landa szakaszgyőzelméért és esetleges harmadik helyéért ment a hajtás, még a rózsaszín trikós is bedolgozott a spanyolnak. Az erős tempót Roglič nem bírta, a két movistaros mellett csak Nibali maradt, így értek fel a szökevényekre. A szakaszt ebből a kevert bolyból Bilbao nyerte meg Landa előtt, aki felkapaszkodott a pillanatnyi összetett dobogóra.

A veronai időfutamot Carapaz kényelmes helyzetből, közel kétperces előnyből várta, győzelme nem volt kérdés. Az egyetlen változás a legjobbak között a harmadik helyen történt, Roglič a kronón visszaelőzte Landát.

A fehér trikós legjobb fiatal Miguel Ángel López, a kék trikós legjobb hegyimenő Giulio Ciccone lett. A sprinterek lila ponttrikóját Pascal Ackermann, a csapatversenyt a Movistar nyerte meg.

Végeredmény, 20. szakasz (Feltre–Groce D’Aune, Avena-hegy, 194 km): Pello Bilbao 5:46:02 óra, Mikel Landa a. i., Giulio Ciccone +2 mp, Richard Carapaz +4 mp, Vincenzo Nibali a. i. stb. 21. szakasz (Verona, 17 km, egyéni időfutam): Chad Haga 22:07, Victor Campenaerts +4, Thomas de Gendt +6, Daminao Caruso +9, Tobias Ludvigsson +11 mp stb.

Az összetett végeredménye: Richard Carapaz 90:01:47 óra, Vincenzo Nibali +1:05, Primož Roglič 2:30, Mikel Landa 2:38, Bauke Mollema 5:43, Rafał Majka 6:56, Miguel Ángel López +7:26, Simon Yates +7:49, Pavel Sivakov +8:56, Ilnur Zakarin +12:21 perc stb.