2024. április 19., péntek

„Mint egy színes virágcsokor”

A Gyöngyösbokréta zsűrijének két tagja elismerősen szólt néptánccsoportjaink munkájáról

Sikentáncz Szilveszter néptáncpedagógus, koreográfus, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke szerint fejlődés tapasztalható a néptánc terén Vajdaságban:

Régóta járok ide, sok Interetno Fesztivált és sok Kőketáncot kísértem végig, és nekem a határon túli néptáncmozgalom mindig is szívügyem volt. Mióta az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke vagyok, azóta meg főleg igyekszem minél jobban összehozni az anyaországi rendezvényekkel a határon túli rendezvényeket, a határon túli együtteseket. A Gyöngyösbokréta nagyon magas színvonalú, hiszen nagyon sok együttes igazán magas színvonalon működik, ugyanakkor vannak együttesek, ahol elkel a segítség, és ezért is fontos ez a szemle, mert a szakma el tudja mondani véleményét, és ezzel a véleményezéssel segíti az egyesület további munkáját. Magyarországon és itt is a kistelepülések esetében problémát jelent a létszám, vagyis az, hogy fel tudják-e tölteni táncosokkal az együttesüket annyira, hogy egy ilyen nagy színpadon megfelelő képet mutasson. Dicséretes, hogy vannak olyan lelkes pedagógusok, oktatók, akik a kis településekre is kijárnak, ezeket a kis létszámú csoportokat összefogják és pedagógiailag úgy dolgoznak velük, hogy meg tudnak jelenni ezen a szemlén. Alapjában véve az én véleményem pozitív, egyes esetekben kiemelkedően pozitív, mindenképp az a fontos, hogy a vajdasági néptáncművészet már nagyon régen eljutott arra szintre, hogy alkalmazkodik és belehelyezkedik egy kicsit az anyaországi elvárásokba, részt vesz az ottani fesztiválokon. Nem feltétlenül az kell, hogy az legyen nekünk otthon, Magyarországon a legfőbb elképzelésünk, hogy hogyan tudjuk az ottani fesztiválokra csábítani az itteni csoportokat, hanem itt kell olyan rendezvényekkel segíteni őket, hogy meg tudjanak mutatkozni, és aki kiemelkedőt nyújt, annak aztán lehetőséget biztosítsunk, hogy megjelenjen a magyarországi táncháztalálkozón, a gyermektánc-antológián, a felnőtt táncantológián és számos más programon.

Putz Katalin néptáncpedagógus, koreográfus, az Örökség Népművészeti Egyesület elnökségi tagja első alkalommal volt jelen a Gyöngyösbokrétán, és nagy örömmel jött hozzánk:

Erdélyben már többször voltam Gyöngyösbokrétás fesztiválon, de itt még soha, és csodálatosnak tartom ezt a délvidéki rendezvényt, mert olyan, mint egy színes virágcsokor. A virág nem versenyzik a másik virággal, éppen ezért jó, hogy ez nem egy verseny, és itt mindenki lehet olyan, amilyen a lelkéből lenni tud. Láttunk csodálatos, hagyományőrző falvakból érkezett produkciókat: Gombosról, Doroszlóról, Kupuszináról, és ráadásul olyan táncokkal, hogy beleragadtunk a zsűriszékbe. E mellett a fiatal generáció lelkes tagjaiból is láttunk egy csokorra valót, örültünk az ifjúsági csoportoknak, akik felnőtt együttesként szerepelnek, de látszik, hogy középiskolások, frissek, üdék és viszik tovább ennek a környéknek a hagyományát. Hatalmas élmény e mellett a vegyes korcsoportú csapatok látványa, mint a Cirkalom, ahol az idősebbekkel együtt, egy színpadon hihetetlen magas színvonalat képviselve adják elő azt, ami a szívükből jön. Csak köszönni tudom ezt a hatalmas élményt.