2024. április 18., csütörtök

Díjözön az Újvidéki Színháznak

A Hasszán aga felesége lett a Sterija Játékok legjobb előadása

Négy plusz egy díjjal gazdagodott az idei Sterija Játékokon az Újvidéki Színház Hasszán aga felesége c. produkciója, illetve annak alkotó gárdája.

A zsűri – Dževad Karahasan író, a bírálóbizottság elnöke, Jankovics Andrea színművésznő, Dora Delbjanko dramaturg, Dragica Laušević jelmeztervező és Dušan Petrović rendező – május 26-ától június 2-áig nyolc versenyelőadást nézett meg és minősített. Döntésük alapján a Hasszán aga felesége című produkció, amelyet Urbán András rendezett Ljubomir Simović motívumai alapján, érdemelte ki az idei 64. Sterija Játékok legjobb előadásának járó díját. Ezenkívül Sterija-díjat kapott a főszerepet alakító Béres Márta színművésznő és Vedrana Božinović, az előadás dramaturgja, továbbá Irena Popović Dragović, a produkció zeneszerzője. A Hasszán aga felesége szerepének alakításáért az Igor Burić, Nina Popov és Nataša Pejčić összetételű zsűri véleménye szerint Béres Márta kiérdemelte a Dnevnik újvidéki napilap díját is.

A mai modern szövegért járó díjat Vida Ognjenović kapta a Kozocid c. drámáért, amelyet ő rendezett, és a Podgoricai Városi Színház társulata mutatott be a fesztivál közönségének. Kokan Mladenović a rendezői díjat érdemelte ki a Banja Luka-i Népszínház társulatának Caroline Neuber c. előadásáért.

Béres Mártán kívül színészdíjat kapott Igor Đorđević (Professzor a Kozocidben), Jovana Gavrilović (Városi Petrija a Petrija koszorújában) és Mirjana Karanović (színészi alakításáért a M. I. R. A. c. előadásban, amelyet Urbán András rendezett, belgrádi Bitef Színház.). Díjazták Geroslav Zarićot a Kozocid előadás színpadtervéért, Tatjana Radišićot a Petrija koszorúja jelmezeinek tervezéséért (a belgrádi Atelje 212 társulat Boban Skerlić rendezte előadása), dr. Dejan Sredojevićot a színpadi beszédért (Iva Milošević rendezésében Jovan Sterija Popović Zla žena/A gonosz nő c. előadás, Szabadkai Népszínház) és Ista Stepanovot a színpadi mozgás tervéért (A gonosz nő c. előadás, Szabadkai Népszínház).

A közönség szavazata alapján a legjobb előadásnak járó díjat a Vida Ognjenović rendezte Kozocid c. produkció érdemelte ki, amelyet a Pogoricai Városi Színház társulata mutatott be a fesztiválon. A közönség második helyre tette a Petrija koszorúja, a harmadikra a Caroline Neuber c. előadást, negyedik helyre pedig az Ithakát, amelyet a budapesti Katona József Színház társulata játszott versenyen kívül Újvidéken, az idei Sterija Játékokon.