2024. április 25., csütörtök

Az Európai Néppárt mégsem büntetné a Fideszt

A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselői teljes jogú tagként vehetnek részt az Európai Néppárt (EPP) újjáalakuló frakciójának tevékenységében, annak ellenére, hogy az uniós parlament konzervatív (kereszténydemokrata) pártcsaládja márciusban felfüggesztette a magyar kormánypárt tagságát.

Ha a fideszesek úgy döntenek, hogy néppárti színekben folytatják a munkájukat, nemhogy „büntetni” nem fogják őket, de még arra is lesz lehetőségük, hogy vezető EP- és parlamenti szakbizottsági tisztségekre pályázzanak, illetve megőrizzék pozíciójukat a politikai csoport átmeneti elnökségében. Feltéve, hogy jelölésüket megszavazza a frakciótársaik többsége.

A kereszténydemokrata csoport, amely a legerősebb az EP-ben, ma tartja alakuló ülését Brüsszelben. Ezen megválasztják a régi-új elnökséget. Hírek szerint: ismét bizalmat szavaznak Manfred Weber frakcióelnöknek és várhatóan a vezetőség újra EP-képviselővé választott korábbi tagjainak.

Szájer József delegációvezető részvételével már ülésezett a fideszes EP-képviselőcsoport. A Fidesz–KDNP listájáról 13 jelölt jutott be az EP-be a május 26-ai magyarországi választáson, amelyen további nyolc ellenzéki képviselő is mandátumot szerzett. Magyarország ugyanis összesen 21 képviselőt küldhet az EU parlamentjébe. A Fidesz–KDNP listáján megválasztott Trócsányi László igazságügyi miniszter is felveszi az EP-képviselői mandátumát.

Szájer alelnöke maradt azt követően is az Európai Néppártnak, hogy a csoport márciusban felfüggesztette a Fidesz tagságát. A magyar politikus így folyamatosan Weber EPP-frakcióvezetővel dolgozott együtt a május végén tartott uniós parlamenti választásig. Nem tudni, hogy ezúttal is vállalná-e a jelölést az alelnökségre. Állítólag „nagy rajta a nyomás”, hogy így tegyen. Ha elindul a tisztségért, és megkapja hozzá a szükséges szavazatokat, továbbra is alelnöki posztján maradhat.

Gulyás Gergely, a magyar miniszterelnökséget vezető miniszter a Die Welt német lapnak azt nyilatkozta, hogy szerinte a Fidesz számára jobb, ha az EPP-ben marad, és „az EPP-nek is az a legjobb, ha megtart minket”.