2024. április 24., szerda
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Erdély öröksége

Ferenc pápa befejezte romániai látogatását – A csíksomlyói szentmisén csaknem 100 ezer zarándok vett részt

Véget ért Ferenc pápa háromnapos romániai látogatása. Vasárnap az erdélyi Balázsfalván egy szentmise keretében boldoggá avatott hét román vértanú görögkatolikus püspököt, valamint felkeresett egy cigány közösséget, majd a nagyszebeni repülőtérről búcsúzott el a romániai hívőktől. Szombat délután Jászvásáron járt, ahol betegekkel, családokkal és fiatalokkal találkozott.

Fotó:Ótos András

Fotó:Ótos András

Fotó:Ótos András

Fotó:Ótos András

Fotó:Ótos András

Fotó:Ótos András

Fotó:Ótos András

Fotó:Ótos András

Fotó:Ótos András

Fotó:Ótos András

A pápa Moldva történelmi fővárosába Csíksomlyóból érkezett, ahol a Kárpát-medence legjelentősebb zarándokhelyén, a város és a ferences bazilika feletti hegynyeregben lévő Mária-kegyhelyen szemerkélő esőben csaknem 100 ezer hívő, többségében magyarok, valamint románok, cigányok és csángók előtt tartott szentmisét. A történelmi eseményre a távoli országokból is érkeztek zarándokok, többek között Pakisztánból, Ruandából, Dél-Afrikából, Madagaszkárról, Ausztráliából, Izraelből és Kanadából.

A szentmise liturgiája latin nyelvű volt, a egyházi énekek magyarul hangzottak el, az evangéliumot először magyar nyelven olvasták fel, majd csak utána románul, míg a szentbeszédet a katolikus egyházfő olaszul mondta el, amit először román, majd magyar nyelven is felolvastak.

– Isten iránti örömmel és hálával vagyok ma itt, ezen a történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen, ahová gyermekként jövünk, hogy találkozzunk égi Édesanyánkkal és hogy egymásban testvérekre leljünk – kezdte olasz nyelvű homíliáját Ferenc pápa.

Ferenc pápa romániai látogatásának a jelmondata Járjunk együtt, fő üzenete pedig a nemzetiségi, felekezeti, egyházak közötti és történelmi ellentétek feloldása, a kereszténység egységének hangsúlyozása. Erről beszélt pénteken Bukarestben, és Csíksomlyón is ezt hangsúlyozta.

– Ti minden évben, pünkösd szombatján elzarándokoltok ide, hogy eleget tegyetek őseitek fogadalmának, megerősödjetek az Istenbe vetett hitben és a Szűzanya iránti áhitatban, akit ez a fából készült csodálatos szobor jelenít meg. Ez az évi zarándoklat Érdély öröksége, azonban egyúttal tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat. Ezen a zarándoklaton más felekezetek hívei is részt vesznek, és ez a párbeszéd, az egység és a testvériség jele – mondta a homíliájában.

Arra intette a híveket, ne hagyják, hogy a sebek, amelyek az elkülönülést és a megosztottságot táplálják, megfosszák a testvériség érzésétől, ugyanakkor nem szabad elfeledniük, vagy tagadniuk a múlt összetett és szomorú eseményeit sem.

– Zarándokolni nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést, hogy járjunk együtt az úton, kérve az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket és bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a zarándoklat kihívás, hogy felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét, és ne féljünk a kölcsönös érintkezéstő, találkozástól és segítségnyújtástól.

– Zarándokolni azt jelenti, hogy belekerülünk abba a kissé kaotikus tengerárba, amely a testvériség igazi megtapasztalásává válhat. Így egy minden helyzetben szolidáris karavánná válunk a jövő építése érdekében. Zarándoklatunk során ne azt kutassuk, hogy mi lehetett volna, hanem inkább azt, ami ránk vár és nem odázhatjuk el – mondta.

Szólt továbbá a hitről és a küzdelemre való elköteleződésről, hogy azok, akik tegnap lemaradtak, a holnap főszereplői lehessenek, viszont a ma főszereplői holnap se maradjanak hátra, ami pedig a jövő szálainak kézműves összefonását teszi szükségessé.

– Aki kockáztat, annak az Úr nem okoz csalódást. Járjunk az úton, járjunk együtt az úton, és engedjük, hogy az evangélium legyen az a kovász, amely képes áthatni mindent és képes megajándékozni népeinket az üdvösség örömével – fejezte be szentbeszédét Ferenc pápa.

A szentmise végén a szentatya megáldotta a kegytárgyakat, majd egy aranyrózsát ajándékozott a Mária-szobornak, amit ebből az alkalomból a hegynyeregbe szállítottak. Ezt megelőzően Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke és Ferenc pápa is kölcsönösen megajándékozta egymást: a szentatya egy festményt, az érsek pedig egy kelyhet kapott ajándékba.

A pápai áldás után felhangzott a magyar és a székely himnusz is, és kisütött a nap is. A csíksomlyói nyereg elhagyása után a kegytemplom szomszédságában Ferenc pápa százhúsz mozgássérült személlyel találkozott, akik a Kárpát-medence számos helyszínéről érkeztek Csíkszeredába, hogy részesei lehessenek a történelmi eseménynek.

A pápai szentmisén magyarországi politikusok is részt vettek. A csíksomlyói hegynyeregben volt Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Habsburg György, Magyarország utazó nagykövete és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke is.

A román hatóságok közlése szerint 85 ezer regisztrált zarándokot engedtek be a szektorokra bontott és elkerített kegyhelyre, emellett néhány ezerre tehető azok száma, akik kívül maradtak. A pápai szentmisére eredetileg 120 ezer zarándok regisztrált, azonban a rossz időjárás miatt valószínűleg sokan otthon maradhattak. A csíksomlyói pünkösdi misén átlagban 150–200 ezer ember vesz részt, 2015-ben például 250 ezer zarándok volt jelen.

A kedvezőtlen időjárás ellenére hajnali öt órakor már zarándokok ezrei lepték el Csíkszereda és Csíksomlyó utcáit. A zarándokok zuhogó esőben esernyővel és esőkabátban tömött sorokban haladva gyalogoltak fel a csíksomlyói nyeregben lévő Hármashalom-oltárhoz. A hargitai várost egyébként már pénteken lezárták a rendőrök, szombat hajnaltól pedig a hatósági járműveken kívül mást nem engedtek be az utcákba. A pápai szentmisén szigorú biztonsági intézkedések voltak érvényben, a pápa biztonságára a rendőrség, a csendőrség és a különleges alakulatok erői vigyáztak. A hegyoldalban lévő mentősök pedig 260 személyt láttak el, főleg hipotermia miatt.