2024. április 25., csütörtök

A szudáni hadsereg felszámolja a tüntetők táborát Kartúmban

A szudáni hadsereg megkezdte az ellene tüntetők táborának felszámolását hétfő reggel a főváros, Kartúm központjában, ahonnan hírügynökségi jelentések szerint fegyverropogás és robbanások hangja hallatszott, és füst szállt fel.

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna beszámolója szerint a katonák könnygázt vetettek be a tiltakozók ellen. Egészségügyi és ellenzéki orvosi források szerint már kilencen haltak meg a biztonsági erők rohamában.
Korábban a Reuters hírügynökség ugyancsak egészségügyi forrásokra hivatkozva még egy halottról és több sebesültről számolt be. A szervezők akkor azt közölték, hogy legalább két ember halt meg, és ezt a szudáni orvosszövetség is megerősítette.
A hadsereg vezetői csütörtökön jelentették be, hogy fellépnek a Kartúm belvárosában ülősztrájkot folytatók ellen, felszámolják a megmozdulást. Az intézkedés oka, hogy korábban a helyszínen megtámadták és elfoglalták a rendfenntartó erők egyik járművét.
A tüntetők azt követelik, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak. A katonai tanács azután vette át a hatalmat Szudánban, hogy az országot 30 éven át irányító Omar el-Besírt április 11-én a hadsereg eltávolította az ország éléről. Besír távozását december óta követelték tiltakozók az országszerte zajló megmozdulásokon. Az országot jelenleg egy átmeneti katonai tanács irányítja, élén Abdel-Fattáh al-Burhánival. A tanács azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki. A tüntetéshullám Besír április 11-i eltávolítása óta sem csillapodott, mert a tiltakozók azt követelik, hogy a hadsereg azonnal adja át a hatalmat.