2024. április 19., péntek
SZLOVÉNIÁBAN, MAGYAROK KÖZÖTT (7.)

Itt a Muravidéki Magyar Rádió!

A Szlovén RTV Magyar Műsorok Stúdiója tavaly jubileumi évet zárt, amelyben a Muravidéki Magyar Rádió fennálásának 60., a Hidak című magyar nyelvű tévéműsor pedig 40. évfordulóját ünnepelte.

A szlovén magyarság tájékoztatási központjában járva újra megbizonyosodok, hogy a hang és a kép valóban a világ két csodálatos kifejezőeszköze. Segítségükkel krónikásai lehetünk a legkisebb határon túli magyar közösség, a muravidéki magyarság mindennapjainak és ünnepnapjainak, gondjainak és örömteli pillanatainak. A szerkesztőségben megtudom, a Lendván működő rádió küldetése a muravidéki magyar közösség tájékoztatása anyanyelven, a kulturális és más jellegű magyar értékek közvetítése, az anyanyelv és a nemzeti tudat védőbástyája szerepének a betöltése, és ezt igyekeznek lelkiismeretesen és minél több odafigyeléssel teljesíteni.

A szerkesztőség egy része Szabó Márk szerkesztővel (Paraczky László felvétele)

A szerkesztőség egy része Szabó Márk szerkesztővel (Paraczky László felvétele)

A rádió múltját és jelenét felvázolva Végi József felelős szerkesztő elmondja, a Muravidéki Magyar Rádió történelmét 1958. november 29-én kezdték írni, amikor Muraszombatból megszólalt az első, rádióműsornak még alig nevezhető adás. Akkor a Muravidéken élő magyar közösség tagjai heti három alkalommal, kedden és csütörtökön 15, vasárnap pedig 20 perces híreket, illetve egy kis zenét hallhattak magyar nyelven. Csaknem 10 év elteltével a rádió hétfő kivételével hétköznap 30, vasárnap pedig 45 perces műsort sugárzott. 1974-ben vetődött fel először hivatalosan, hogy a stúdiót át kell költöztetni Lendvára, a muravidéki magyarság központjába, hiszen csak így látják annak fejlődési lehetőségét. Addig ugyanis gyakorlatilag semmilyen fejlesztés nem történt. További 9 évnek kellett eltelnie, hogy 1983-ban a szerkesztőséget átköltöztessék Lendvára. Még ugyanabban az évben hétfő kivételével napi egyórásra bővült a rádió adásideje. Folyamatosak voltak a műsorbővítésre tett kísérletek, de erre 1991-ben kerülhetett sor, amikor új stúdióberendezést és saját frekvenciát is kapott a szerkesztőség. A rádió azóta használja a Muravidéki Magyar Rádió nevet is (MMR). A következő mérföldkő 1996 volt, amikor a rádió átkerült a Szlovén RTV égisze alá. Két évvel később vágóstúdiót is kapott, ami lehetővé tette a további műsorbővítést. Erre 1999-ben került sor, amikor napi 11 órára, majd 2000-ben napi 13 óra 15 percre bővült a napi műsoridő (5.45-től 19.00-ig). Ezzel természetesen a műsorok és a munkatársak száma (különösen a külsősöké) is emelkedett. 2004-ben új helyiségekbe költözött a szerkesztőség, ekkor került egy fedél alá a magyar nyelvű tévé szerkesztőségével.

Végre korszerű stúdiók és ideális munkakörülmények között készültek a magyar nyelvű tévé- és rádióadások. 2017 óta a rádió napi 24 órát sugároz, és a régió egyik meghatározó médiumává nőtte ki magát, a közvélemény-kutatási adatok szerint naponta mintegy 86.000 háztartásban szól az MMR-t, amely jelenleg három frekvencián hallgatható. Két ultrarövidhullámon és egy középhullámon.

– Ezek által mintegy 100–150 kilométeres körzetben vagyunk hallhatók. Emellett a rádió műsora az interneten is hallható. Középtávú céljaink közé tartozik a digitális műsorszórás, amely reményeink szerint nagyban hozzájárulna a vétel minőségének javításához, valamint a vételi körzet megtartásához. Hosszú távon ugyanis várható a középhullámú adók lekapcsolása. Közszolgálati rádió vagyunk, amely igyekszik felölelni minden korosztályt, továbbá minél szélesebb tartalommal igyekszik kielégíteni a hallgatók igényeit. A műsor vázát a hírműsorok, valamint a tematikus adások adják. Heti rendszerességgel jelentkeznek a sport-, a kulturális, a nemzetiségi politikai, a gazdasági és mezőgazdasági, az egészségügyi, valamint a gyermek- és ifjúsági műsorok. Emellett készülnek vallási, néprajzi, komolyzenei, nyelvművelő, valamint tanácsadó műsorok is. Havi rendszerességgel közvetítünk szentmisét, illetve istentiszteleteket, emellett közvetítjük a fontosabb magyar ünnepek alkalmából szervezett rendezvényeket. Helyszíni közvetítés formájában jelen vagyunk a nagyobb muravidéki eseményeken is.

A rádiónak jelenleg 25 főállású munkatársa van: 14 szerkesztő, 4 műsorvezető, 1 lektor, 1 zenei szerkesztő és 5 hangtechnikus. Emellett 14 külsős dolgozik, akik alkalmanként készítenek egy-egy műsort, továbbá 12 középiskolással és egyetemi hallgatóval állnak kapcsolatban, akik felváltva heti rendszerességgel készítik az ifjúsági adást.

Szabó Márk szerkesztő, újságíró 2007 ősze óta tagja az MMR csapatának. Gödöllőről került a Muravidékre, ez az első komolyabb munkahelye az életében.

– Ahhoz képest, hogy relatíve ,,kis közösséget” szolgálunk ki, elég sok műsorunk van, tarka, de érdekes a műsorséma, és azt is tudni kell, hogy a magyarországi Zala és Vas megyében hallgatnak bennünket. Sok a külső munkatárs, mivel az internetes portált, közösségi oldalt is mi működtetjük.  A Térerő című műsorunk híd Muravidék, Vajdaság, Felvidék és Erdély között.

(Folytatjuk)

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.