2024. április 24., szerda

Oda a málna, a krumpli...

Ivanjica környékén semmi sem maradt a veteményesekben, termőföldeken

A ma reggel lehullott hatalmas mennyiségű csapadék megsemmisítette a málnát, burgonyát, kukoricát, de az újonnan aszfaltozott utakban is károkat tett a zlatibori körzetben, számolt be a nap folyamán Dobrivoje Radović, a szerb málnatermesztők szervezetének vezetője. Mint mondta, négyzetméterenként 116 liternyi esett. Arra szólította fel az illetékes állami szerveket, hogy sürgősen mérjék fel a keletkezett kár mértékét, mert – tette hozzá – már most úgy fest, hogy „minden odaveszett”.

A termelők szövetségének vezetője kiemelte: ez már a negyedik természeti csapás volt a régióban egy hónap alatt: először behavazott, ezt követően kétszer jég verte el a környéket, majd most kiadós esőzésekkel kellett szembenézniük. A zuhatagot hozó felhőzet Ivanjica, Lučani, Arilje és Kraljevo egy részét is beborította.

A kitartó esőzés áradásokat okozott, magával vitt mindent a termőföldeken, a frissen felásott és megkapált konyhakertészetekben okozott óriási károkat. Radović hozzátette: tönkrement mindaz, amibe pénzt fektettek be, senki sem tudja, hogyan fogják átvészelni ezt az évet.