2024. április 19., péntek

Szomszédok napja az Egységben

A Szomszédok napja rendezvénysorozatot az Egység és a Selyemgyár Kultúrközpontokban tartották meg

A látogatók számos műhelymunkában vehettek részt, zenei programot is szerveztek, humanitárius akciót is lebonyolítottak.

Az Egységben és a Selyemgyárban is érdekes programok várták pénteken az újvidékieket (Dávid Csilla felvétele)

Az Egységben és a Selyemgyárban is érdekes programok várták pénteken az újvidékieket (Dávid Csilla felvétele)

A Novi Sad 2021 Alap által szervezett rendezvénysorozatnak az a célja, hogy hirdesse a szolidaritást, és javítsa az emberek, szomszédok közötti kapcsolatokat.

– Abban az esetben, ha a szomszédok sokat beszélgetnek, megtalálják a közös nyelvet és sok időt töltenek egymással, nagyobb az esély arra, hogy a társadalom is sokkal fogékonyabb lesz a szolidaritásra és a problémák könnyeben megoldhatóvá válnak – magyarázta Milica Rašković, a Novi Sad 2021 Alap programfejlesztési szakmunkatársa.

Azok, akik szeretik a gasztronómiát, otthon is elkészíthették kedvenc ételüket, és elhozhatták azt az Egységbe, ahol a délután folyamán szomszédasztal elnevezéssel tartottak eszem-iszomot, a kultúrközpontokban pedig babot főztek. Az evés előtt az aktivisták feltakarították az Egység udvarát. Délután öt órakor kezdődött a virágkötészeti műhelymunka, a legfiatalabbak pedig akrobatikus mutatványokat tanulhattak. Azokat, akik megunták az aktivitásokat, azokat a Lükéskedők cirkusza szórakoztatta. A Humanitárius ócskapiac estig várta az érdeklődőket, erre akárki elhozhatta felesleges dolgait, a zenei aláfestést pedig a Jaž trió biztosította.

Az Almási negyedben, a Selyemgyár (Svilara) Kultúrközpontban a Dreamland óvodába járó gyermekek délelőtt 11 órától egy műhelymunka keretében lerajzolták a legkedvesebb szomszédjukat, 13 órától pedig udvartakarítás és bográcsozás volt napirenden. A szövés művészetét a karlócai Mi Kezeink Egyesület mutatta be, egy órával később pedig a Vajdasági Akvarellisták Egyesülete azt prezentálta, hogyan alkalmazható a festés terápiaként. Mindazoknak, akiknek érdekes történeteik voltak a szomszédjaikhoz fűződően, délután elmesélhették egy rendezvény keretében. Este DJ Evernew szórakoztatta az egybegyűlteket.

Az Egység és a Selyemgyár Kultúrközpontok, vagy ahogy hivatalosan nevezik: művelődési állomások, olyan pontok, amelyeken a polgárok saját szerveződésben, kötetlenül vehetnek részt a város urbánus-művelődési folyamataiban, társas délutánokat, esteket, táncokat, kiállításokat és még sok minden egyebet szerveznek. Újvidék 2021-ben Európa kulturális fővárosa lesz, az állomások ennek a címnek a jegyében várják a polgárokat.