2024. április 24., szerda

Előkészületek az Illés-napra

Az idén is temerini vásártéren tartják az esti mulatságot

Az idei Illés-nap (július 20.) megünneplésének körvonalazására gyűltek össze a napokban az I. helyi közösség tanácsának részéről alakított szervezőbizottság meghívására a rendezvények programjainak szervezői.

Az Illés-napi felvonulás résztvevőinek egy csoportja (Fotó: Góbor Béla)

Az egyik korábbi Illés-napi felvonulás résztvevőinek egy csoportja (Góbor Béla felvétele)

Elsősorban a tavalyi tapasztalatokat és hibákat összegezték. Tavaly történt meg ugyanis először az, hogy nem a telepi iskolaudvar, hanem a vásártér volt az esti ünnepi sokadalom helyszíne. Az önkormányzat részéről olyan döntés született, hogy az idén 800–1000 személy számára a sátrak bérlésének, a közreműködő zenekarnak, a hangosításnak és a biztonsági szolgálatnak a költségeit állja. Ezzel tehermentesülnek az esti mulatság szervezői, akiknek feladata lesz sátrak szerint a vendégsereg vacsorájának elkészítése és az ital beszerzése. A költségek fedezésére vacsorajegyeket árulhatnak.

Döntés született arról, hogy az esti mulatságon a népszerű Brancs zenekar szolgálja majd a talpalávalót. A sátrak elé színpadot állítanak a fellépőknek. Ekkor történik az ünnepi szentmisén megáldott kenyér megszegése és szétosztása. Az ünnepi menet most is a TSK segédpályájáról indul a 10 órai szentmisére.

Mivel a Kókai Imre iskolát a nyáron felújítják, az ünnepséget kísérő kiállításokat a kastélyban tartják meg. Ezekről és a rendezvények beosztásáról a későbbiekben döntenek. Ügyelni fognak arra, hogy időrendben a rendezvények ne ütközzenek, és hogy minél több látogatójuk legyen. Az idén is várják a testvértelepülések és rokonszervezetek képviselőinek a felvonuláson való részvételét.