2024. április 23., kedd
BAJNOKOK LIGÁJA

„Korai még angol dominanciáról beszélni”

Simon Evans, a Reuters vezető futballszakírója a sportújságírásról, a futball történelmi korszakairól és az idei BL-döntőről nyilatkozott lapunknak

Az európai kupasorozatok történetében első alkalommal kerültek be két fináléba is egy nemzetből való csapatok. A Bajnokok Ligájában a Liverpool és a Tottenham is fantasztikus hajrát nyomott az elődöntőben, az Európa-ligában pedig az Arsenal és a Chelsea került a fináléba. A futball világában voltak már meghatározó korszakok, de vajon elérkezik-e az angol dominancia újabb időszaka Európában? Simon Evansnek, a Reuters vezető futballszakírójának a szakmai tapasztalatával kevesen tudnak versengeni. A Magyar Sportújságírók Szövetségének 110. évfordulóján Budapesten magyarul szólaltathattuk meg az MSÚSZ jubileumi kitüntetettjét, aki a kilencvenes években Magyarország fővárosában tanulta meg a nyelvet. Evans dolgozott az olasz válogatott mellett, járt Amerikában, jelenleg pedig Angliában tevékenykedik.

Gratulálunk a díjhoz! Milyen érzés átvenni ezt az elismerést a Jubileumi Sportújságíró-kongresszuson?

Simon Evans a gálavacsorán Szöllősi Györgytől, az MSÚSZ elnökétől és Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkártól vette át az MSÚSZ Jubileumi Kitüntetését (Cseh Péter felvétele)

Simon Evans a gálavacsorán Szöllősi Györgytől, az MSÚSZ elnökétől és Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkártól vette át az MSÚSZ Jubileumi Kitüntetését (Cseh Péter felvétele)

Meglepetés volt számomra, de nagyon örülök neki, mert Magyarországon kezdtem el sportújságíróként dolgozni. Hiába telt el több évtized, még mindig jó kapcsolatot ápolok a magyar kollégákkal, és sokan emlékeznek arra, hogy mit is csináltam én itt. Jóleső érzés.

A munkájának köszönhetően gyakorlatilag a fél világot bejárta. Hogyan történt mindez?

Hát, ha őszinte akarok lenni, akkor nyugodtan nevezhetjük az élet kis „baleseteinek” a kulcsfontosságú pillanatokat. Fiatalon szabadúszóként dolgoztam, és nem csak a sporttal foglalkoztam. Aztán a Ferencváros 1995-ben bejutott a Bajnokok Ligájába, az Ajaxszal és a Real Madriddal kerültek egy csoportba. A Reutersnek akkor épp nem volt tudósítója Magyarországon, így engem kértek fel erre a feladatra. Jól ment az együttműködés, szívesen segítettem nekik, később pedig válogatottmeccsekről is írtam. A fordulópontot mindenképpen az 1998-as franciaországi labdarúgó-világbajnokság jelentette, amikor a délkelet-európai országokat követtem: Horvátországot, Romániát, Szerbiát. Emlékszem, a Reuters főnöke azt mondta, hogy addig maradhatok, ameddig Horvátország versenyben van. Úgy készültem, hogy a csoportkör végéig leszek a helyszínen, de a horvátok természetesen nem így gondolták, a negyeddöntőben megverték Németországot, és bejutottak az elődöntőbe, ahol a későbbi győztes franciáktól kaptak ki. Éltem a lehetőséggel, és innen egyenes út vezetett Olaszországba, majd az Egyesült Államokba, végül pedig vissza Angliába.

Igazából elég keményen dolgozott, és mindez végül kifizetődött.

Igen, a kitartás és a szorgalom fontos, de azért szerencsém is volt. Jókor voltam jó helyen. Abban az időszakban nem sokan figyelték a horvát, a jugoszláv, a magyar vagy éppen a szlovák futballt, így ha futballszakértőre volt szükség a környéken, én voltam az első a sorban. Ez jó lecke is lehet azoknak a fiataloknak, akik sportújságírással szeretnének foglalkozni: ha megtalálod a saját részterületed, tedd magadévá.

A Premier League-ben idén elképesztő versenyfutást láttunk a Manchester City és a Liverpool között. Hasonlóan történelmi jelenség az is, hogy az európai kupasorozatokban angol házidöntők alakultak ki. Miért pont most, egy évtizednyi spanyol dominancia után sikerült mindez?

A szigetországban rengeteg pénzt öltek a futballba. Amikor az első komolyabb befektetők megjelentek, főleg játékosok érkeztek Angliába, az utóbbi években azonban a legnagyobb edzők jöttek a Premier League-be. Emery, Klopp, Guardiola, Pochettino. És ez csak az a része, amit mi nézőként látunk. A színfalak mögött egész stábok dolgoznak: erőnléti edzők, sportpszichológusok, minden területnek megvan a maga szakértője. Ha közelebbről szemügyre vesszük az angol bajnokságot, láthatjuk, miért is különleges. A PL-ben a „nagy hatos” verseng, ez pedig egyedülálló Európában. Spanyolországban két, maximum három csapat harcol a bajnoki címért, a Serie A egycsapatos liga, Németországban szintén két klub emelkedik ki. Pszichológiai oldalról megközelítve a dolgokat, minél többet gyakorolunk valamit, annál jobban megy, ezért lehet az, hogy a kompetitívebb bajnokságok együttesei nem roskadnak össze a nagy téttel bíró meccseken. Idén a Barcelonánál és a Real Madridnál is teljes összeomlást láttunk. Elég megnézni a történelmet, és láthatjuk, hogy az erős bajnokság mindig előnyére válik a nemzeteknek. Olaszországban a „Le Sette Sorelle” versengésekor a csapatok a Scudettóért és az európai címekért harcoltak. A Fiorentina, a Lazio és a Parma jelentős tényező volt az UEFA-kupában, a Milan és a Juventus pedig BL-t nyert. Ugyanezt láthattuk a spanyoloknál is, amikor a Barca és a Real mellett a Sevilla és a Valencia is remekelt az európai kupaporondon. Szerintem egyértelmű, hogy minél több kiélezett meccset játszanak a csapatok egy nemzeti bajnokságban, annál nagyobb esélyük van Európában is.

Kialakulhat egy újabb angol dominancia az európai klubfutballban?

Óvatosan kell közelíteni ezekhez a trendekhez, mert nagyon gyorsan változás állhat be a futballvilágban. Elképzelhető, hogy jövőre a Barcelona Messivel mindent megnyer, ahogyan az is, hogy a Real Madrid Hazard mellett igazol még két-három nagy játékost, és egyértelműen a világ legerősebb kezdőjével állhatnak ki. A La Liga csapatai fantasztikus évtizedet produkáltak, idén viszont Anglián a sor. Őszintén, a lendület kitarthat, mert Southgate vezérletével jó esély van a Nemzetek Ligája-győzelemre, a következő Eb-n a „Háromoroszlánosok” szintén ott lehetnek a végjátékban, de korai még angol dominanciáról beszélni.

Nyitókép: Simon Evans a gálavacsorán Szöllősi Györgytől, az MSÚSZ elnökétől és Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkártól vette át az MSÚSZ Jubileumi Kitüntetését (Cseh Péter felvétele)