2024. április 24., szerda

Az iráni kérdés két megközelítése

Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter Berlinben vendéglátójával, Angela Merkel kancellárral áttekinti a nemzetközi konfliktusokat; azokat is, amelyekről eltérő nézeteket vallanak.

– Fontos mindkét ország számára, hogy a NATO-partnerekkel és minden más szövetségesünkkel szavatoljuk népeink biztonságát, valamint a világ stabilitását és békéjét – amennyire csak lehetséges – mondta Pompeo.

A legfontosabb kérdés az iráni atommegállapodás.

– Különböző problémákról fogunk beszélni. A világ nyughatatlan. Kivált az a fontos, miként tudjuk megakadályozni, hogy Irán atomfegyver birtokába kerüljön, vagy más agresszív lépést tegyen – közölte Merkel.

Pompeo előzőleg Heiko Maas, német külügyminiszterrel tárgyalt. A két ország célja ugyanaz: meghiúsítani, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

A megközelítésük azonban különbözik: az Egyesült Államok visszalépne a tavaly májusi megállapodásból, és újra szankciókat vezetne be Irán ellen.

Ezzel szemben Németország megállapodásra törekszik. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint Irán ragaszkodik a megállapodáshoz, még akkor is, ha néhány hete részlegesen visszatáncolt.